Zalm met kokos en koriander
Zalm is een mooi ingrediënt. Je kan er veel richtingen mee uit. Maak er gravad Lax of deze taco’s met avocado crema mee. Evengoed kan je het zelf roken, een tartaar mee maken of het heel puur houden en het als sashimi eten met wat goede sojasaus. In dit gerecht combineer ik zalm met kokos en koriander. Je hebt best wat ingrediënten nodig maar veel wordt er eigenlijk niet gekookt. De blender doet het zwaarste werk. Belangrijk bij dit recept is wel dat je heel kwalitatieve, verse zalm koopt.
Dit gerecht is ideaal als voorgerecht maar zou je ook perfect als hapje kunnen voorschotelen. Het wordt dan een klein oosters smaakbommetje dat alle richtingen uitschiet in je mond: zout, zoet, zuur, umami,…
Dit heb je nodig:
- 250 gr zalm
- 1 prei (met groen)
- Stevig handvol koriander
- 80 ml kokosmelk
- 1 tl maple syrup
- 1,5 el sojasaus
- 2 cm gember
- 1 jalapeno
- 3 el yuzu of citroensap
- 1 el witte miso
- 1 tl vissaus
- 1 tl sesamolie
- Zeste van een halve citroen
- Grof zout
- Chili olie (kan je kopen of helemaal zelf maken met dit recept)
- Zonnebloemolie
Zo maak je de zalm met kokos en koriander:
- Begin met de groene saus. Doe de kokosmelk, maple syrup, sojasaus, yuzu, miso, vissaus, sesamolie, jalapeno, koriander en enkele propere, groene bladeren van de prei in een stevige blender en blend tot je een gladde massa krijgt. Proef of de smaak goed zit en voeg eventueel wat yuzu of sojasaus toe.
- Doe de saus door een zeef, vang op en bewaar koel.
- Halveer de prei in de lengte. Leg plat en snijd er dunne sliertjes van. Verwarm een bodem zonnebloemolie tot ongeveer 160°C en laat de sliertjes prei langzaam kleuren en krokant worden. Haal ze eruit, leg op een keukenpapiertje en bestrooi onmiddellijk met wat grof zout.
- Roer de groene saus nog eens goed los en schep enkele lepels mooi in het midden van een bord. Snijd de zalm in mooie hapklare stukken en schik op het bord.
- Werk af met de gefrituurde prei, zeste van citroen, grof zout en tot slot een lepeltje chili olie.
Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!
Wat zijn die schijven van de garnering (Foto)? Radijs?
Yes, radijsjes!