Winterse maaltijdsoep met gnocchi
Dit moet zowat mijn favoriete soep van de winter zijn. Volgepakt met groenten en smaak, hartverwarmend en toch stevig vullend dankzij de gnocchi. Die laatste zijn optioneel maar ik zou niet weten waarom je ze zou weglaten wanneer je ze kan toevoegen. Deze winterse maaltijdsoep met gnocchi is bovendien ook qua inhoud heel aanpasbaar. Maak deze gerust met alle groenten en restjes die je in huis hebt. Wil je een overschotje kip of kalkoen toevoegen? Kan perfect. Croutons in de plaats van parmezaan? Doen. Andere kruiden, knolgroenten of kolen? Kan bijna niet mis gaan. Extra tip: maak deze soep morgen alvast klaar voor 1 januari. Je ‘new year, new me’ zal de 2023 versie dankbaar zijn.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 2 grote uien (Geschild eniIn halve ringen)
- 1 teentje look (Heel fijn gesneden)
- 3 preistengels (Goed gewassen en in ringen gesneden)
- 2 selderstengels (kleine blokjes)
- 3 grote wortels (Geschild en in grove stukken)
- 3 peterseliewortels (Geschild en in in grove stukken)
- Kwart savooikool (In fijne reepjes gesneden)
- 70 gr tomatenpuree
- 800 gr tomatenblokjes
- 3 liter groentebouillon
- 2 blaadjes laurier
- 5 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- Venkelzaad
- 1 pak kant- en klare gnocchi
- Boter
- Olijfolie
- Peper en zout
- Peterselie
- Parmezaanse kaas
Zo maak je de winterse maaltijdsoep met gnocchi:
- Zorg dat je bovenstaande voorbereidingen al hebt getroffen en de groenten hebt gewassen, geschild en gesneden. Zet een mooie, brede pot op een zacht vuur en laat olijfolie warm worden. Doe hier allereerst de gesneden ui in en laat langzaam zacht worden.
- Doe na enkele minuten de preistengels, de look en de verse kruiden erbij. Laat deze goed aanstoven tot de prei ook wat glazig wordt. Let op, zorg dat er niets verkleurt.
- Doe er nu de andere groenten en het venkelzaad bij. Roer nog een laatste keer goed om en voeg de tomatenpuree toe. Laat deze samen met de andere groenten aanstoven om alle smaken vrij te maken.
- Doe er nu de tomatenblokjes en groentebouillon bij, roer een laatste keer en zet ongeveer 1 uur op een zacht vuurtje met het deksel op de pot. Zorg ervoor dat de groenten ruim onder staan. Laat zachtjes pruttelen tot je wortelgroenten gaar maar niet plat zijn.
- Tijd voor de gnocchi. Je hebt voldoende tijd om deze zelf te maken maar ook die uit een zakje zijn prima. Verwarm een pan en laat een klont boter smelten tot deze bruist. Doe er nu de gnocchi bij en laat bruinen en mooi krokant worden. Je wilt een zacht kussentje om in te buiten met een knapperige buitenkant.
- Haal de verse kruiden uit de soep, schep enkele lepels in een kom en voeg de gnocchi toe. Werk af met verse peterselie en geraspte parmezaanse kaas. kruid eventueel bij met peper en zout.