De Moestuin, In de keuken

Wereldvoedseldag: red de restjes!

Het is Wereldvoedseldag vandaag. En terwijl we allemaal lekker genieten van onze drie maaltijden per dag, zijn er toch nog wat cijfers die je broodjes, slaatjes of stoofpotjes een wrange nasmaak geven. Zo lijden er op dit moment 805 miljoen mensen honger. Dit terwijl er genoeg voeding wordt geproduceerd om meer dan de hele wereldbevolking te voeden.
Het grote probleem ligt echter bij de gigantische voedselverspillingen. Die verspillingen beginnen op het veld en eindigen op ons bord. Gedurende dit hele proces wordt gemiddeld 33% perfect eetbaar voedsel weggegooid. We zijn er allemaal wel eens schuldig aan. Ons bord niet helemaal leegeten, overschotjes niet verwerken of zaken slecht laten worden in de koelkast. Het overkomt ons allemaal wel eens en dat is erg, maar ook menselijk.
Wat dat niet is, is het weggooien van perfect eetbare voeding nog voor je het ook maar hebt klaargemaakt. En dat is dikwijls uit onwetendheid of uit gewoonte.

De schil

Zo schillen we vaak fruit en groenten terwijl daar dikwijls meer smaak en voedingsstoffen inzitten. Zelf ben ik gestopt met het schillen van bijvoorbeeld aardappelen, pompoenen en wortelen. Het bespaart me veel tijd en ik vind het gewoon veel lekkerder.
Schil ik toch eens aardappelen, dan steek ik ze in de oven met wat zout, olijfolie en paprikapoeder en laat ze krokant worden. Zelfgemaakte chips, maar dan echt met de smaak van aardappelen en pakken gezonder.

Kool is cool

Kolen is nog zo’n klassiek voorbeeld van een groente waar meer dan de helft van weggegooid wordt. Neem nu een broccoli. Bijna iedereen snijdt daar de mooie roosjes af en gooit de volledige, dikke stengel weg terwijl deze perfect eetbaar is.
Ik kook de stengel gewoon mee gaar of smijt hem in een soepje.
En wat dan gezegd van de bladeren die als bescherming rond een bloemkool zitten?
Ook die zijn mag je gewoon opeten. Gooi de bladeren mee in een curry en je kan je meteen de aankoop van een paksoi uitsparen.

Pesto van loof

Of wat dacht je van het loof van wortelen? Lange tijd dacht ik dat dat echt groenten voor konijnen waren. Tot ik op een dag in Likoké van Piet Huysentruyt terecht kwam en ik daar als garnituur bij één van de gerechtjes het loof van wortelen kreeg. Het smaakte verdorie harder naar wortelen dan de wortel zelf. Sindsdien gebruik ik ook het loof van wortelen om pesto van te maken. Op exact dezelfde manier als gewone pesto. Met pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas. Wel zonder de basilicum. Probeer het zelf ook maar eens, je zal er geen spijt van hebben.

Alles draait in de soep

En last but not least heb ik standaard een plastieken zakje in de diepvriezer zitten waar alle restjes van groenten en kruiden in gaan. Het maakt niet uit wat, alles kan, alles mag. Wanneer dit zakje dan weer vol is, maak ik er een grote pot soep van. De smaak van de soep is steeds anders en niet te voorspellen, maar ook wel al-tijd lekker.

Dit allemaal om maar te zeggen dat we als consument moeilijk zelf die 805 miljoen hongerige monden gevuld gaan krijgen, maar wel dat we zelf al iets kunnen doen aan voedselverspilling. En ik ben ervan overtuigd dat wanneer we zelf minder voeding weggooien, de overschotten na verloop van tijd met de juiste duwtjes van de juiste mensen in de juiste richting zijn weg wel zullen vinden naar de mensen die het echt nodig hebben.

Hebben jullie zelf nog tips and tricks om minder voeding te verspillen?
Laat het dan gerust even weten!

Cheers,
Robby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *