In de keuken

Wafeltjes van zoete aardappel

Lang geleden dat ik hier nog eens een recept heb gepost. Dat komt omdat het te druk is met de 1001 hobby’s die ik heb. Als ik dan al eens tijd heb om te koken, dan ben ik al blij genoeg. Laat staan dat ik de tijd heb om alles op foto vast te leggen en er dan ook nog eens een hele post over te schrijven.
Maar oké, een deel van de goede voornemens zijn meer koken en meer de mogelijkheden van groenten aftasten.
Dus probeer ik overal wat extra groenten in te smokkelen. In een lunch of avondeten is dat vrij simpel. Maar groenten bij het ontbijt? Dat is al wat lastiger. Toch maak ik  regelmatig een smoothie waar ik wat spinazie, boerenkool of veldsla in verstop of een omelet met extra veel groenten. En nu zijn er de ontbijtwafels met zoete aardappel. Echt serieus, die wafeltjes maak ik vanaf nu elke week. Makkelijker, gezond en onwaarschijnlijk lekker

Ingrediënten (voor 12-16 wafels):

400 gr zoete aardappel
200 ml melk (Ik nam ongezoete soyamelk, maar elke melk kan)
200 gr havermoutmeel
1 el bakpoeder
Vanillestokje (Of een zakje vanillesuiker/extract)
Zout
Kokosolie

Recept:

Kook de zoete aardappels in water tot ze gaar en zacht zijn.
Prak ze tot puree en meng ze met de melk, het havermoutmeel, bakpoeder, een uitgeschraapt vanillestokje en een snuifje zout. Meng stevig tot je een mooi beslag krijgt.
Laat een wafelijzer goed heet worden en smelt wat kokosolie op het ijzer zodat de wafeltjes niet blijven plakken. Neem een stevige eetlepel van het beslag, leg in het midden van het wafelijzer en doe toe. Nu komt de tricky part. Open je het wafelijzer te vroeg, dan trek je de wafeltjes uit elkaar en kun je opnieuw beginnen. Open je het te laat, dan zien ze zwart. Bij mij duurde het telkens 6-7 minuutjes. Elk wafelijzer is echter anders, dus test het vooral zelf even uit. Eens je de goede timing  te pakken hebt, gaat het vlot.

Screen Shot 2017-01-22 at 21.06.30
Het resultaat zijn wafels met een mooie bruin-oranje kleur. Eet ze vooral op wanneer ze nog warm en krokant zijn. Na het bakken kun je ze nog enkele dagen bewaren in een doosje. De smaak blijft even lekker, enkel worden de wafeltjes minder krokant.

Screen Shot 2017-01-22 at 21.08.30
Meer groenten bij het ontbijt: check! Ik at het vandaag met wat ingevroren rode besjes, blauwe bessen en frambozen. Lekker zoet-zuur!

Cheers,
R.