Vistaco’s met mango
De laatste tijd vraagt mijn dochter al wat vaker om betrokken te worden in de keuken. Ik vind dat enorm plezant. Vroeger nam ik ze ook steeds mee naar de moestuin waar ze de bloemetjes van de venkel of pompelmoessalie mocht plukken en opeten. Of rabarber uit het vuistje en de lekkerste frambozen. Ze vroeg met verschillende smaken kennis laten maken, werpt in elk geval zijn vruchten af. Ze lust veel, eet graag en is oprecht benieuwd naar hoe bepaalde zaken worden klaargemaakt. Laatst wou ze samen risotto maken en dat lijkt me toch al vergevorderd voor een kind van 7 jaar. Nu goed, haar favoriete keukenactiviteit blijft uiteraard wel koekjes bakken op nauwe voet gevolgd door het paneren van vis. En daarvoor zijn deze vistaco’s met mango ideaal. Er is vis om te paneren én er is een zachte mango die ze zelf in stukken kan snijden. Daarvoor heb ik een tijdje geleden een ‘petit chef’ van Opinel in huis gehaald.

Speciaal voor kinderen met een vingerbeschermer maar ook met een vlijmscherp lemmet. Zo maak je van je kind een volwaardige hulp in de keuken, leren ze al vroeg snijtechnieken en kun je er een beetje gerust in zijn. Al zou ik toch adviseren om in de buurt te blijven. Mensen met kinderen weten dat het zwieren met messen niet uitsluitend voorbehouden is voor acrobaten in het circus.
Nu goed, tijd om aan de vistaco’s met mango te beginnen. Wat heb je allemaal nodig voor 4 personen?
- 250-300 gr witte vis (poon, zeebaars, roodbaars, schelvis, kabeljauw,… check de viskalender om een vis uit het seizoen te kiezen)
- 1 mango
- 1/4de witte kool
- 1 limoen
- 1 rode ui
- Enkele blaadjes munt
- Koriander
- 12 kleine (mais)torilla’s
- 4 el zure room
- 4 el mayo
- 1 el komijnpoeder
- 1 el paprikapoeder
- 1 el gerookt zout
- 1 el oregano
- Bloem
- 1 ei
- Panko
- Zonnebloemolie
Zo begin je eraan:
- Dep de vis droog, snijd in stukken van ongeveer 3 cm en doe in een mengkom. Doe het komijnpoeder, paprikapoeder, de oregano en het gerookt zout bij de bij de vis en meng goed. Zet minstens een uurtje koel om te marineren. Langer is beter.
- Verwijder de schil van de mango en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de geschilde ui en de witte kool in heel fijne reepjes.
- Meng in een potje de zure room, het sap van een kwart limoen en de mayonnaise. Wie het graag wat spicy heeft, kan aan deze saus ook wat extra hot sauce toevoegen.
- Nadat de vis gemarineerd heeft, is het tijd om deze te paneren. Leg op 1 bord wat bloem en op een ander bord wat panko. Klop een eitje los in een kom en plaats deze tussen de twee borden. Bedek de vis eerst met de bloem, dan met het ei en tenslotte met de panko. Zet even opzij.
- Laat in een pan 1 cm zonnebloemolie warm worden. 160-170°C is ruim voldoende. Bak hierin de gepaneerde vis. Doe dit best in twee keer zodat de vis de ruimte heeft om een laatste keer te zwemmen. Bak tot de buitenkant mooi goudbruin ziet
- Verwarm intussen een tweede pan en toast de tortilla’s aan beide kanten. Leg aan de kant.
- Snipper de munt fijn en meng met de mango. Doe de zeste van een halve limoen over dit mengsel.
- Stel je tortilla samen. Leg onderaan de witte kool en de rode ui. Leg daarop de vis en lepel wat van je zure room-mayomengsel over. Dresseer er wat mango over, leg er eventueel ingelegde uitjes op en werk af met enkele blaadjes koriander.
