Verslavende komkommer
Wild word ik niet van komkommers om heel eerlijk te zijn. Er is zelden een moment waarop ik denk ‘Amai ja, komkommer! Daar heb ik nu eens zin in.’ Een uitzondering op die regel is misschien tzatziki. Daar durf ik wel eens een komkommer voor te kopen. Of als snelle, gezonde snack. Vooral voor mijn dochter of hond dan. Tot ik een recept in het boek ‘Japaneasy’ zag waarvan ik dacht dat het wel eens verslavend kon zijn. Zo het soort bijgerecht waar je steeds meer van wilt. Het soort gerecht waardoor je in de winkel de komkommers plots wel ziet liggen. Of dit op zijn minst toch tot ik ze zelf weer kan oogsten. Nog enkele maanden geduld jammer genoeg. Anyway, verslavende komkommer dus. Verdubbel onderstaande hoeveelheden gerust. Wedden dat je het op krijgt?
Wat heb je nodig voor die verslavende komkommer?
- 1 komkommer
- 2 teentjes geraspte knoflook
- Sesamzaad (wit en zwart)
- 4 el rijstazijn
- 2 el sojasaus
- 1 el witte suiker
- 1 el sesamolie
- Chilivlokken (naar eigen inschatting)
- Snuifje gerookt zout
Zo maak je het:
- Het maken van de verslavende komkommer is echt een eitje. Begin met de komkommer in stukken te snijden. Niet te groot of te klein. Mooie stukken die je in 2 happen naar binnen speelt. Rasp de knoflook en doe bij de komkommer in een afsluitbare zak of potje.
- Voeg sesamolie, rijstazijn, sojasuis, witte suiker en een snuifje gerookt zout toe.
Meng goed en laat bij voorkeur een volledige dag in de koelkast staan. Roer het mengsel af en toe. Op het einde van de dag is het helemaal klaar om op te eten. - Haal de komkommer uit de zak en serveer in een mooie kom. Giet de marinade erover, werk af met de chilivlokken en zet op tafel. Het beste resultaat krijg je dus wanneer je ’s ochtends al aan de slag gaat en dit gerecht ’s avonds op tafel zet.
wat doe je wanneer met het sesamzaad?
Op het einde erover samen met de chilivlokken!