Venkel met munt en chili op de BBQ
Vlees, vis of kaas kan verdomd lekker zijn op de barbecue. Maar als je me laat kiezen zal ik altijd de voorkeur geven aan groenten. Simpelweg omdat je er vaak verrassender mee uit de hoek kan komen. Met groenten en wat kruiden maak je een volwaardig gerecht terwijl je bij vlees toch altijd iets extra bij moet serveren om het volledig tot zijn recht te laten komen. Soit, groenten op de barbecue dus. Ik ging al met heel wat groenten aan de slag maar deze venkel met munt en chili had ik nog niet eerder gemaakt. Het is geïnspireerd op een recept uit ‘Tijd voor een barbecue’ van Ross Dobson maar dan met iets meer citroen en iets meer venkel. Venkel, citroen, chili en munt klinken op papier al heel goed. In de praktijk is het pas echt een match made in heaven.
Dit heb je nodig voor een bijgerecht:
- 2 venkels
- Bussel peterselie – Fijngehakt
- 10 takjes munt -Fijngehakt
- Olijfolie
- Koolzaadolie
- Zout
- 1 BIO-citroen
- 1 el venkelzaad – Fijngemalen
- 1 el chilvlokken
- 1 el mosterd
- 2 el rode wijnazijn
Zo maak je de venkel met munt en chili op de BBQ:
- Start met de venkel. Snijd de groensels eraf en bewaar voor later om af te werken.
Snijd de venkel in dikke plakken van om en bij de 2 centimer. Doe in een kom met enkele eetlepels olijfolie, zout, het fijngemalen venkelzaad en het sap van een kwart citroen. Meng en laat enkele uren marineren. - Verhit intussen de barbecue. Zorg voor directe en indirecte hitte. Eens de kolen mooi witgloeiend zijn, is het tijd om de venkel te grillen 1-2 minuten aan elke kant tot ze mooie markeringen van de grill hebben. Leg ze daarna aan de kant van de indirecte hitte en sluit het deksel. Laat enkele minuten verder garen, draai om en laat nog enkele minuten garen afhankelijk van de hitte. Test met een mes in het dikste stuk of de venkel gaar is.
- Maak ondertussen de dressing. Meng de koolzaadolie, mosterd, rode wijnazijn, chilivlokken en de zeste van een citroen even stevig met elkaar. Bij voorkeur met een garde om wat meer binding te krijgen.
- Doe de gegrilde venkel op een bord. Overgiet rijkelijk met de dressing en werk af met de verse kruiden en het venkelloof.

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!