Veggieburger met berloumi
De kipstuckjes van de Vegetarische Slager vind ik best lekker, de boudin Blanc van Bonmush gaat er vlotjes in en quorn wordt al wel eens gesmaakt in een chili con quorn. Maar wat betreft goede vleesloze burgers bleef ik vaak op mijn honger zitten.
Nu wat je zelf doet, doe je vaak beter dus heb ik een poging gewaagd om zelf een veggieburger in elkaar te steken. Geen rocket science. In principe kan alles een burger zijn zolang je het maar in een min of meer ronde vorm perst en tussen een soort broodje steekt. En met saus. En met kaas. Nu goed, een veggieburger met berloumi dus. Eentje met courgette, spinazie en munt en daarbij een tzatziki. Griekenland was plots heel dichtbij.
Waarom smelt berloumi/halloumi niet?
Berloumi is de Belgische versie van de Cypriotische haloumi die gekruid wordt volgens de seizoenen. In dit geval was de berloumi extra gekruid met chili en munt. Perfect voor dit gerecht dus.
Heb je je altijd al afgevraagd waarom berloumi (en haloumi) niet smelt? Dat komt omdat de kaasmassa (of de wrongel) in wei een tweede keer, langdurig wordt verhit. Hierdoor verandert de eiwitstructuur en blijven er geen melkzuurbacteriën achter in de kaas. Daarom smelt de kaas niet wanneer je hem in de pan gooit of verhit. Integendeel, je krijgt een knapperig korstje en een zachte binnenkant. Laat hem echter wel niet afkoelen want dan krijgt de kaas een elasticiteit waar menig joggingbroeken jaloers op zouden zijn.
Dit heb je nodig voor de veggieburger met berloumi (4 personen):
- 2 courgettes
- 3 handenvol spinazie
- 1 komkommer
- 20 muntblaadjes
- 1 handvol rucola
- Griekse Yoghurt
- 1 el komijnzaad
- 1 el komijnpoeder
- 1 el paprikapoeder
- 1 el chilivlokken
- 1 blok berloumi
- 1 ei
- Paneermeel
- 2 teentjes look
- Zout
- 4 hamburgerbuns
Zo maak je het:
- Rasp de twee courgettes fijn. Rasp ook alvast 1 teentje look en voeg een snuifje zout toe. Kneed alles stevig. Je zal merken dat er veel vocht ontsnapt. Blijf dit doen tot je een min of meer droge massa krijgt. Doe deze massa in een blender.
- Doe ook de spinazie, de muntblaadjes, het komijnzaad – en poeder, paprikapoeder, chilivlokken en een snuifje zout erbij. Voeg tenslotte 1 ei toe en best wel wat paneermeel. Blend alles tot een stevige pasta. De pasta is pas goed wanneer je er vlot een burger mee kan vormen. Voeg wat water toe indien de massa te dik is en wat paneermeel indien deze te dun is.
- Wacht nog even met burgers vormen. Focus even op de tzatziki. Rasp de komkommer en 1 teentje look en doe hetzelfde als in stap 1. Voeg zout toe en zorg ervoor dat er zoveel mogelijk vocht uit de komkommers komt. In deze stap is dat nog iets meer belangrijk dan bij de courgettes. Je gaat voor smeuïge tzatziki, geen waterige. Blijf dus persen en duwen tot je handen pijn doen en er amper nog vocht uit de komkommers komt. Nu kan je enkele lepels Griekse yoghurt toevoegen en een el komijnpoeder. Meng even en zet opzij.
- Verhit twee pannen. Snijd ondertussen de berloumi in schijfjes. Toast in de ene pan de in twee gesneden burgerbuns. Doe in de andere pan een beetje olijfolie. Vorm 4 burgers met de gebelde massa en leg ze meteen in de hete olie.
- Nadat de burgerbuns getoast zijn, kan je de berloumi in dezelfde pan leggen. Per persoon heb je 2 schijfjes nodig maar de rest kan je gewoon uit het vuistje eten. Bak de burgers tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zien. Bak de berloumi tot deze aan beide kanten een krokant laagje heeft.
- Bouw je burger. Doe onderaan de bun een laagje tzatziki, daarop een handvol rucola, 2 schijfjes berloumi, de burger, nog meer tzatziki en (indien gewenst) wat hot sauce. Zet het hoedje op de bun en je veggieburger met berloumi is klaar!
PS: Veel mensen grillen hun berloumi of halloumi. Kan zeker. Ik ben zelf echter meer fan van deze gewoon in de pan te bakken aangezien je dan een grotere oppervlakte krokant krijgt.