De Moestuin, Hapjes

Valt er nog wat te oogsten?

Het antwoord is: ja.
Al is het niet gigantisch veel meer. Er staan nog wat kroppen broccoli die geoogst kunnen worden, de laatste courgettes, wat andijvie en raapjes.

Volgende week ga ik ook eens kijken hoe groot de pastinaak al is. De eerste spruiten zijn er ook aan het doorkomen, al vrees ik dat dat nog iets gaat worden. Waarom?

image

We hebben wat last van ongewenste bezoekers. Begrijp me niet verkeerd, ik vind rupsen heel mooie beesten, maar als ze mijn groenten in spe opeten, ben ik ze liever kwijt dan rijk.
Omdat ze stilaan met te veel zijn, heb ik besloten om al zoveel mogelijk te oogsten en in te vriezen. Dan slaap ik weer met een gerust hart.

image

Veel valt er ook niet meer te zaaien. Enkel nog wat ajuin en knoflook. Ga naar de winkel en koop kleine ajuintjes of een bol knoflook. Stop de teentjes look of kleine uitjes in de grond met de afstand van een dikke ui tussen. Laat er een winter over gaan en volgend jaar heb je normaal gezien een hoop grotere uien en grote bollen knoflook.

image

image

Na enkele weken zou je dit moeten zien. Enkele groene sprieten die boven de grond uitsteken. Eventueel kan je het groen ook afknippen en gebruiken als een soort pijpajuin. Oogsten kan je dan doen vanaf april. Je merkt meteen wanneer de ajuin klaar is. Wanneer het loof bruiner wordt en vanzelf omvalt is het tijd om de ajuin uit de grond te halen. Laat de ajuin dan een 10-tal dagen drogen op de grond en hij is klaar!

image

Verder ben ik bezig met een plan voor volgend jaar. Evalueren wat goed ging en ik dus opnieuw wil planten. Kijken wat beter kan. En vooral: op zoek gaan naar nieuwe planten en manieren om een grotere oogst te krijgen.

Allereerst heb ik besloten om een extra stuk grond te huren in de serre waar ik al een stuk grond had. Extra plek dus. Plus alle plek in mijn eigen tuin. Dat vraagt om veel eigen groenten en fruit.

Verder ga ik ook eens een jaar mijn uitgaven en inkomsten bijhouden. Benieuwd of ik op één of andere manier break-even draai.

Voorlopig heb ik al €4,25 uitgegeven aan volgend jaar. Ajuinen en spinazie. Opbrengst voorlopig €0.

Wordt vervolgd.

Cheers,
R.