Uientaartje met pittige geitenkaas
In de keuken, Kaas

Uientaartje met pittige geitenkaas

Uien zijn het meest onderschatte ingrediënt in de keuken. Het is vaak de basis van gerechten wereldwijd en kan voor enorm veel meer diepte in gerechten zorgen. Tenminste als je ze correct klaarmaakt. Uien hebben tijd nodig om zich van hun beste kant te laten zien. Geef je ze die tijd, dan zetten ze hun pittige smaak en tranen om in een glimlach en een zachte, zoete, diepe smaak die perfect past in een uientaartje met pittige geitenkaas.

Niet enkel de tijd die je de uien geeft is van groot belang voor dit gerecht. Ook de geitenkaas die je gebruikt. Doe jezelf een plezier, ga naar een goede kaaswinkel en vraag naar een pittige geitenkaas die je kan brokkelen. De kans is groot dat je de Saint-Maure de Durbuy meekrijgt. Saint-Maure de Durbuy is een rauwmelkse geitenkaas uit de Ardennen gemaakt door Fromagerie du Gros Chène in Meant. De kaas is een variant op zijn Franse broertje die wel een AOP heeft. De grijze korst en schimmelvorming komt van gezouten houtskool. Het zout en de as onttrekken vocht uit de kaas waardoor hij sterker wordt van smaak. Het is een vrij stevige geitenkaas maar net daarom de perfecte combinatie met de zoet-zure-zoute gekarameliseerde uien.

Uientaartje met pittige geitenkaas
Saint-Maure de Durbuy

Wat heb je nu buiten tijd nog nodig voor dit uientaartje met pittige geitenkaas?
Recept voor 4 personen:

 • Kant-en-klare vierkantjes bladerdeeg (4 stuks)
 • Een 10-tal grote uien (Ik gebruikte een mengeling van rode uien, gele uien en sjalotten)
 • 150 gr geitenkaas (Saint-Maure de Durbuy)
 • Balsamico-azijn
 • Sojasaus
 • Kandijsuiker
 • Enkele takjes tijm
 • 1 ei
 • Boter (klontje Jeroen meus style)
 • Zout

Zo begin je eraan:

 1. Start met de uien. Pel de uien en snijd in fijne ringen. ik gebruik hiervoor een mandoline. Dit zorgt voor gelijkmatige schijfjes en voor een mooi resultaat.
 2. Zet een pan op een zacht vuur en smelt een stevige klont boter. Laat de boter wat kleuren en voeg de uien samen met een snuifje zout toe. Laat de uien even aanstoven en zet het vuur dan heel zacht. Laat de uien nu heel traag garen. Reken op 45 minuten in totaal.
 3. Rits de blaadjes van een 5-tal takjes tijm en voeg toe aan de pan.
 4. Voeg na 20 minuten een flinke scheut sojasaus, balsamicoazijn en 1 eetlepel kandijsuiker toe. Roer even goed door en laat verder zacht garen tot de uien door en door gaar zijn. De uien zouden een diepe, donkerbruine kleur moeten hebben na die 45 minuten. Laat het uienmengsel even afkoelen. Warm de oven even voor op 210°C.
 5. Leg de bladerdeegvellen klaar en klop 1 eidooier los. Verdeel het uienmengsel in het midden van elk vel. Bestrijk de randen van het vel met eigeel en plaats 10-15 minuten in de oven. Check regelmatig wanneer het deeg gaar is.
 6. Haal uit de oven en brokkel de geitenkaas over het uientaartje. Werk af met extra blaadjes tijm.
Uientaartje met pittige geitenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *