De Moestuin

Tijd om look te planten

Look. Familie van de uien en de prei en voor mij een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Maar omdat look uit de supermarkt ook maar gewoon look is, wil ik volgend jaar enkel nog maar look uit de eigen tuin. Enerzijds omdat ik wat meer verschillende soorten wil, maar anderzijds ook omdat het eigenlijk te makkelijk is om het niet zelf te doen.
Het enige dat je nodig hebt is een stukje loszittende grond en een bol look. Dat mag zelfs een bol uit de supermarkt zijn, al zou ik dat nu niet doen. Er zijn zoveel verschillende soorten dat je gerust wat kunt experimenteren.

De bol

Hoe groter de teen, hoe groter de plant en hoe groter ook de uiteindelijke bol. Het aantal tenen per geoogste bol wordt niet direct beïnvloed door de grootte van het plantmateriaal, maar wel door de hoeveelheid kou die de tenen in de winter krijgen. Tenen van 20 à 25 mm zijn geschikt als plantmateriaal. Bollen met grote tenen (2cm) zijn het beste als plantgoed te gebruiken. De kleinere bolletjes geven na de teelt ook alleen maar kleine bollen. Een grote bol bestaat uit zes tot acht tenen.

Een koude winter

Knoflook moet bij voorkeur in oktober, november worden geplant. Om nog een redelijke opbrengst te halen mag dit niet tot later dan half december worden uitgesteld. Voor een goede ontwikkeling heeft knoflook een koudeperiode nodig van een tweetal maanden. Daarom geeft planten in het najaar de beste opbrengst. Vooral in een flauwe zomer is planten in het voorjaar dikwijls een tegenvaller.

Hoe planten?

Trek de bol knoflook uit elkaar en plant elk teentje dat voldoende groot is ongeveer 5 centimeter diep. Hou steeds minstens 10 centimeter tussen de verschillende teentjes. Zo zorg je ervoor dat je zeker een grote bol krijgt. En hoe groter de bol, hoe minder kans op schimmelproblemen. Bovendien bewaren grote bollen ook veel beter dan kleine bollen.
Wat je ook kunt overwegen is om te planten op ruggen (opgehoopte stukken grond). Deze drogen sneller en warmen in de zomer sneller op. Zorg ervoor dat de PH van je grond vrij neutraal is en dat je ook af en toe wat bijmest.Knoflook kun je ook perfect in een bak of grote pot planten. Hou dan wel in de gaten dat in de winter de grond niet volledig kapot vriest.

screen-shot-2016-10-09-at-12-56-52Oogsten

De oogst kan vanaf juliaugustus plaatsvinden. Zodra het blad geel begint te kleuren is knoflook gereed om met loof en al te worden opgerooid. Laat de oogst buitendrogen, zonder nat te worden. Verwijder daarna het loof en bewaar ze apart van elkaar of bos de bollen op tot een mooie knoflookstreng. Een luchtige, droge en zeer koele ruimte is de beste bewaarplaats.De knoflook kan ook als verse knoflook worden geoogst. Dan wordt de bol geoogst als het gewas nog groen is. Haal alle grond er dan goed af. Een groot voordeel aan verse knoflook is dat deze minder zorgt voor de onaangename lookgeur.

Zelf experimenteer ik met een paar Franse variaties die voor bronzen en roze bolletjes look zouden moeten zorgen. En dan heb ik ook een wel heel speciale teen look gevonden: namelijk olifantenlook. Teentjes die tot 6 keer groter zijn als de normale teen!

img_1003Akkoord, het is nog lang wachten om je eigen bollen te oogsten, maar als je wat speelt met verschillende soorten, kun je look uit eigen tuin oogsten van juni tot september. En dan eet je een hele herfst en winter lang uit eigen tuin. Heerlijk toch?

screen-shot-2016-10-09-at-12-52-06
Wil je enkele speciale soorten bestellen? Dan kun je terecht bij Vreeken. Een heel toffe winkel, alleen duurt de levering altijd zeer lang. Reken zeker op drie weken.
Ook op Leven van het Land kun je terecht. Al is hun voorraad niet zo groot dus zijn veel soorten jammer genoeg uitverkocht voor je het weet.

Veel plantplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *