Drinks

The battle of the Malbec – Cahors vs Argentinië

Sinds dit jaar zit ik in één van de betere clubs in Antwerpen. Wijnclub Brabo. Niet één van de betere clubs omdat het een stijve bedoening is. Eerder omdat er nu drie avonden zijn geweest en ik op alle drie de avonden het gevoel van een gezellige bende had die graag meer te weten komt over wijn. Recent ging de eerste echte avond van het nieuwe wijnseizoen door met als onderwerp ‘The battle of the Malbec’. Een rondje armworstelen tussen Cahors en Argentinië. Tussen het origineel en het ondertussen veel grotere broertje.

Vraag aan mensen waar ze aan denken bij het woord ‘Malbec’ en de kans is groot dat je de woorden ‘Argentinië’ en ‘steak’ als eerst uit hun mond hoort. Hoe komt dat en wat heeft de Cahors daarmee te maken? Hoe herken je een wijn uit Argentinië en wat kenmerkt een wijn uit de Cahors? Zo’n wijnavond is een goede les. Ten eerste in wijn, ten tweede in nederigheid. Het blijkt niet altijd even makkelijk om zomaar even te raden waar een wijn vandaan komt als je deze blind proeft. Ook al zit er 11140 km en heel wat hoogtemeters tussen.

Malbec voor beginners

Allereerst wil ik zeggen dat ik een liefhebber ben en geen kenner. Die weg is nog lang maar wel al ingeslagen. In kleine stapjes wil ik dieper en dieper graven en meer ontdekken van deze boeiende wereld. Waar het eindigt, dat zien we wel weer. Daarom Malbec voor beginners. Wat heb ik onthouden van de eerste, boeiende les bij de wijnclub en wat geef ik graag door?

Malbec is een blauwe druif die in de Cahors ook wel eens als Côt of Auxerrois door het leven gaat. Malbec werd er op grote schaal gekweekt tot de phylloxera-crisis daar een wijnstokje voor stak. Even was de druif bijna uit ons leven verdwenen omdat ze vervangen kon worden door andere, op dat moment, meer populaire rassen maar wonder boven wonder haalde de druif toch nog een klein aandeel. Genoeg om vandaag de dag een aantal liefhebbers achter zich te scharen en later de oversteek te wagen naar een ander continent.

De Cahors is Zuid-West Frankrijk en ligt zo’n 200 km ten oosten van Bordeaux. De wijnen staan ook wel bekend als ‘Black wine’. De kleur is donkerrood, bijna zwart. Ik heb me die avond ook laten wijsmaken dat je op wijnproeverijen moet letten op een mooie magenta rand in het glas. Het is niet de enige druif die dit heeft maar het geeft alvast een goede indicatie. Nu goed, er stond ook een wijn van 2004 op de proeverij die avond en dan loop je niet ver met een magenta randje. Het randje was eerder aangelengde cola in deze oudere wijn.

Wat krijg je vaak bij een Malbec uit de Cahors in de neus en in de mond? Wat zwarte kers en rood fruit. Maar ook zoethout, wat cacao en leder maar ook stevige tannines, veel power en genoeg zuren om het drinkbaar te houden. Aan tafel vielen de woorden ‘Het is een strenge wijn’ en ik snap het ergens wel.

De grote oversteek

Dan was er de Franse agronoom Michel Pouget die de oversteek maakte naar Argentinië ten tijde van de phylloxera-crisis. In wijngebieden als Mendoza vond hij een tweede thuis en groeide er, samen met de wijn, uit tot de grote smaakmaker van dat land. Vandaag de dag gaan we bij een malbec bijna altijd eerst aan Argentinië denken en niet aan de streek van oorsprong: de Cahors.

Waar Malbec in de Cahors wel lichtjes de hoogte in gaat, gaan de druivenstokken in en rond Mendoza naar de 1400 meter. Meer UV en dus rijpere tannines, koelere nachten waardoor de druif trager rijpt en meer kans krijgt om aroma’s te ontwikkelen en voldoende zuren behoudt. Dit zorgt voor een helemaal andere wijn dan die uit de Cahors. Maar nu ook weer niet zo anders om ervoor te zorgen dat een volledige zaal de correcte beslissing neemt. Integendeel zelfs.

Uit Mendoza komen malbec-wijnen met veel zwarte bramen en bessen maar ook chocolade en viooltjes. Het zijn wijnen met een soepelere, intense en uitgesproken smaak. Ook hier spelen veel randfactoren een rol. De wijnmaker uiteraard maar ook de hoogte, het jaar,… Die randfactoren maken het allemaal heel boeiend maar des te lastiger om soms duidelijk het verschil tussen malbec uit Cahors en Malbec uit Argentinië aan te wijzen.

Wat eet je bij een malbec?

Ik heb jammer genoeg nog niet elke combinatie geprobeerd maar de stevige tannines en kruidigheid passen zoals eerder gezegd wel goed bij een gegrilde steak. Ook stoofpotjes en gerechten als empanada’s en chili con carne gaan goed bij een malbec. (Al zegt Kristel Balcaen in haar ‘Wijnboek voor foodies’ dat je chili con carne (met gember, koriander en komijn) een geweldige combinatie is met een lichtjes zoete Alsace Grand Cru riesling en dat heb ik nog steeds niet geprobeerd.) Wanneer ik op mijn eigen blog ga kijken, lijken me de quesadilla’s met creamy avocadodip goed bij deze rode wijn te passen. Ook Last but not least zou een blauwe kaas genre roquefort een geweldige duo vormen met malbec. Ik heb het nog niet geprobeerd maar alvast een goede reden om zowel een lekker kaasje als een goede fles malbec in huis te halen en verder te graven in de wondere wereld van wijn.

* 95% van al deze info dank ik aan Wijnclub Brabo. Waarvoor dank. Onjuistheden, suggesties of aanvullingen? Steeds welkom!
–> Wie graag wat meer info wilt over de wijntjes/proefnotities, kan hier terecht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *