Taco's Groend'al Pastor
In de keuken, Kaas

Taco’s Groend’al Pastor

Laatst was er een toffe wedstrijd van Kazen van bij ons. In die wedstrijd werd opgeroepen om aan de slag te gaan met een kaas van hier in een werelds gerecht. Ik heb lang nagedacht, lang getwijfeld maar omdat ik de woordspeling zelf wel leuk vond, ben ik voor Taco’s Groend’al Pastor gegaan. Een cheese versie van het origineel.

Taco’s al pastor zijn een iconisch gerecht uit de Mexicaanse keuken. Ze combineren invloeden uit de Mexicaanse culinaire tradities met technieken van Libanese immigranten. Het resultaat? Een taco waar je maar niet genoeg van krijgt.

Oorsprong

De naam al pastor betekent “op herderlijke wijze”. De oorsprong gaat terug naar de jaren 20-30, toen Libanese immigranten hun spitgeroosterd lamsvlees meenamen naar Mexico. In plaats van lam gebruikten de Mexicanen varkensvlees, dat beter verkrijgbaar was, en voegden ze lokale smaken toe zoals chili en ananas. Traditioneel wordt het vlees van de taco’s al pastor op het spit klaargemaakt. Wegens druilerig weer, ben ik voor een simpele pan gegaan en dat ging perfect.

In dit recept heb ik nogal redelijk hard van mijn koksvrijheid genoten. Zo zal er op een taco al pastor zelden kaas te vinden zijn. Op mijn versie van een taco Groendal pastor dan weer wel. Ook de guacamole is vervlaamst zal ik maar zeggen. In plaats van avocado, ging ik voor een versie met tuinbonen.

Dit heb je nodig voor de taco’s al pastor:

Voor de marinade:

  • 1 kg varkensvlees (bijvoorbeeld schouder of karbonade, dun gesneden)
  • 2 gedroogde guajillo-chilipepers (ontdaan van zaadjes en steeltjes)
  • 2 gedroogde ancho-chilipepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el witte azijn
  • 100 ml ananassap (vers geperst)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 el plantaardige olie

Overig:

  • 8-10 maïstortilla’s
  • 1 ananas (ontdaan van de schil, in plakken)
  • Verse koriander (gehakt)
  • Limoenen (in partjes gesneden)
  • Old Groendalkaas
  • 100 gr tuinbonen (mag diepvries zijn)

Zo maak je het:

  1. Rooster de gedroogde chilipepers kort in een droge pan tot ze geurig zijn (ongeveer 1 minuut per kant).Week ze vervolgens 10 minuten in heet water om ze zachter te maken.
  2. Doe de geweekte chilipepers, knoflook, azijn, ananassap, oregano, komijn, paprikapoeder, zout en peper in een blender. Blend tot een gladde marinade. Voeg eventueel een beetje water toe als het mengsel te dik is.
  3. Snijd het varkensvlees in dunne plakken (als dat nog niet gedaan is). Meng het vlees met de marinade en zorg dat alles goed bedekt is. Laat een paar uur marineren in de koelkast.
  4. Maak de guacamole. Kook de tuinbonen tot ze volledig gaar zijn, mix met limoensap, peper en zout.
  5. Als je een spit hebt, rijg het vlees en de ananasplakken erop en rooster op middelhoog vuur. Anders kun je een grillpan of barbecue gebruiken. Bak het vlees in een hete pan met een beetje olie. Laat het vlees aan beide kanten goed karameliseren.
  6. Doe in een andere pan enkele schijven ananas en rooster deze zodat ze een mooi kleurtje krijgen en een geroosterde smaak.
  7. Snijd het geroosterde vlees in kleine, hapklare stukjes.
  8. Tijd voor de taco’s. Doe een tortilla in een droge pan op middelhoog vuur en rooster aan 1 kant. Draai om en rasp er meteen een laagje Old Groendal op. Deze zal langzaam smelten.
    Haal uit de pan en bak de volgende tortilla
  9. Vul elke tortilla met het gesneden vlees, enkele stukjes geroosterde ananas, de tuinbonenguacamole, koriander en nog wat extra Old Groendal. Het is geen echte taco al pastor, het is een beetje vloeken in de kerk maar geloof me, het is op een goede manier vloeken in de kerk.
Taco's Groend'al Pastor

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *