In de keuken

Taco pulled zalm met avocado crema

Zalm onder de gril van de heteluchtoven. Ik zag het ergens in een recept, dacht dat het droge prut zou worden, probeerde het uit en het tegendeel was waar. Door de zalm 5-10 cm in een heteluchtoven met een hete gril te garen voor 6-8 minuten, krijg je een zalm die bovenaan bijna crispy wordt en onderaan zo net op het randje van gaar is. De zalm valt mooi uiteen in stukjes en je kan ermee aan de slag zoals je met pulled pork of pulled chicken zou doen. Ik ging voor een taco pulled zalm met avocado crema. Beetje spicy, ideaal om op te warmen bij dit weer

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 600 gr zalm (mooi stuk)
  • 8 – 12 taco’s
  • 2 avocado’s
  • 2 jalapenôs
  • 6 el zure room
  • 2 el limoen
  • Witte kool
  • 1,5 el bruine suiker
  • 1 el zout
  • 1 el gerookte paprika
  • 0,5 el zwarte peper
  • Extra zout

Voor de komkommer (Idealiter maak je deze een dag van tevoren maar je kan ze ook meteen eten):

  • 1 deel water
  • 1/3 deel witte wijnazijn
  • 2 el suiker
  • 1 el zout
  • Evenueel andere smaakmakers als dille, korianderzaad, peperkorrels,…

Zo maak je de taco pulled zalm met avocado crema:

  1. Begin met de komkommer. Snijd deze in fijne schijfjes. Meng het water met de azijn, suiker en het zout en de andere smaakmakers tot de suiker goed opgelost is. Doe hierin de komkommer en laat bij voorkeur een nacht staan in de koelkast. Maar het gaat evengoed lekker zijn als je het meteen opeet.
  2. Maak nu de zalm. Dep deze volledig droog en wrijf die rondom rond in met olijfolie. Leg in een ovenschaal. Verwarm een oven tot 200°C. Zorg ervoor dat zowel de heteluchtballon als de gril op staan.
  3. Maak een mix van de bruine suiker, het zout, de gerookte paprika en de zwarte peper. Duw deze kruidenmengeling stevig aan bovenop de vis maar ook aan de zijkanten.
  4. Plaats de vis 7-10 minuutjes in de oven. Begin nu aan de avocado crema.
  5. Doe de avocado samen met de zure room, de jalapenôs, de limoen en een snuifje zout in de blender. Verstandig is om de jalapeno eerst even te testen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan na het blenden. kruid indien nodig bij met zout of limoensap.
  6. Snijd de witte kool in fijne reepjes en verwarm ondertussen een pan op middelhoog vuur. Bak in een droge pan de taco’s aan 2 kanten tot ze een mooi kleurtje krijgen. let op, dit gaat sneller dan je denkt.
  7. Haal de zalm uit de oven en pul hem wat uit elkaar zodat je mooie mootjes krijgt. Tijd om de taco samen te stellen.
  8. Leg onderaan een mooie dot van de avocado crema met daarop de zalm. Werk af met de reepjes witte kool en de zoet-zure komkommertjes.
Taco pulled zalm met avocado crema

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je hier in!