De Moestuin

’t Dak van PAKT!

Vorig weekend was het groot feest op en rond waarschijnlijk het groenste en schoonste dak van Antwerpen. Het dak van PAKT in ’t Groen Kwartier. Ik had er al vaak over gehoord en een aantal mensen hadden me warm gemaakt en geopperd dat ik het zeker eens gezien moest hebben.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan als je al het hele weekend ziek bent.
Maar goed, wanneer je ziek bent, doet frisse lucht ook al eens goed. Dus op naar Berchem om dat dak eens te gaan bekijken.

’t PAKT is natuurlijk meer dan enkel een moestuin op een dak. Dat bleek al snel toen we arriveerden. Op het binnenplein beneden was het druk maar gezellig. Niet verbazingwekkend als je weet dat er een pizzeria (Standard), een koffiebar (Caffénation) en een bar/restaurant (Kasserol) is.
Genoeg te eten en te drinken dus.
Ook de volgende verdiepingen zijn voornamelijk foodgericht. Zo komt er een nieuwe testkeuken van The Jane en maakt Smartmat vanuit dit gebouw het mooie weer.

Toffe sfeer, toffe locatie, toffe en hippe initiatieven maar we waren er uiteraard voor de moestuin op het dak. Jetonnekes gekocht om te betalen voor het geleide bezoek en hop, naar boven.
Enthousiast komen we plots voor een gesloten poort te staan. Ook al was het nog 5 minuten voor de wandeling zou starten, het dak zat vol. Maximum 30 man. En het was de laatste kans die dag voor een bezoek. Had ik hiervoor mijn zieke lijf uit de zetel gesleurd?
Gelukkig kenden we iemand die een moestuintje had op het dak en ons wou binnenlaten met haar badge. Yes! Extra bijkomend voordeel: ze liet ons echt van heel veel zaken proeven.

Geen idee hoe groot het dak is, maar we hebben er meer dan een uur rondgelopen. Er is veel te zien. Het kweken van de gewone groenten en kruiden hebben voor mij weinig tot geen geheimen meer, daarom dat ik ook blij verrast was om dingen te ontdekken die mij minder bekend waren. De vissenteelt met aquaponics bijvoorbeeld. Een bijna ideale wisselwerking tussen groententeelt en vissenteelt. Water gaat in een vissenbassin waarin de vissen hun behoefte doen. Dit water met meststoffen wordt opgepompt naar de groenten en door hen opgenomen waarna het water opnieuw terugstroomt naar de vissen. De vissen groeien, de planten groeien. Iedereen gelukkig. Al vond ik het water dat opnieuw in de bassins terecht kwam wel vuil. Alé, bevuild met natuurlijke zaken, dus echt vuil is het natuurlijk ook niet. Het was de eerste keer dat ik dat in levende lijve zag. Interessant. Of kweken op hooi- en strobalen. Een techniek van de Azteken geperfectioneerd door de boer en bio-ingenieur van PAKT. Op 21 oktober kun je daar zelfs een workshop over volgen. Ik ga alvast. Wie zie ik daar nog?

We passeerden ook de kruidentuin van The Jane met een heleboel speciale planten en kruiden, zagen kippen en appelbomen en proefden van olijfkomkommers, de bloemetjes van ‘stinkerkes’ en een tomaat recht uit de serre met enkel wat zout. Ik vergat zowaar dat ik ziek was.

In oktober kun je nog elke vrijdagavond mee voor een rondleiding op het dak. Ga dat zeker eens doen, het is de moeite. Of ga voor een eigen klein moestuintje op het dak. Ik leerde er wat mensen kennen en het is er best een gezellige boel.( Er staat zelfs een koelkast met pintjes.)

Ook deze kleine farmergirl was volledig in haar nopjes. Al was dat vooral omdat er ook kippen zaten. Of ‘kiekens’ zoals enkel zij dat zo mooi kan zeggen.

Cheers,
Robby