De Moestuin

Stadstuinieren: reuzenpompoenen zijn reuzeleuk

Stadstuinieren vroeg me om een toffe najaarsreportage. Na wat heen en weer gemail, kwam Dries van der Vennet naar voren. Ooit Belgisch kampioen pompoenen kweken. Ideaal voor de editie die begin september verschijnt.  Ontdek hieronder een deel van zijn verhaal.

Reuzepompoenen zijn reuzeleuk

Je kent ze wel. Mannen, maar ook vrouwen, die al eens graag willen uitpakken met de grootte van hun pompoenen. Ze doen het voor de sport, de spanning, maar ook wel om wedstrijden te winnen.
Het is niet gewoon een zaadje in de grond steken en hopen dat je pompoen groeit. Het is een constante zoektocht naar het juiste zaadje, de ideale condities en veel doorzettingsvermogen. En daar weet Dries Van der Vennet (Sleidinge, BE) alles van.

Dries, vertel. Hoe ben je in godsnaam op het idee gekomen om gigantische pompoenen te kweken?

De beste ideeën ontstaan tussen pot en pint. Het idee om reuzepompoenen te beginnen kweken dus ook. Dat was in 2011. Met een hoop vrienden ging ik de weddenschap aan: wie kweekt de grootste pompoen?
En ook al nam ik de weddenschap niet al te serieus, ik won met een pompoen van 198 kg.

Het jaar erna deed ik voor de eerste keer echt mijn best en dat wierp meteen letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af. In mijn tweede jaar woog mijn zwaarste pompoen 450kg! Dat was ver boven mijn verwachtingen om eerlijk te zijn.

Hoe zwaar is de zwaarste pompoen die ooit hebt geteeld?

550 kilo. Bijna niet te geloven hé. Maar het kan nog beter hoor.

Maar dat is gigantisch zwaar.

Nog niet half zo zwaar als het huidige wereldrecord. Ook van een Belg trouwens, Mathias Willemijns. Die heeft een pompoen gekweekt van 1190 kg. Wie doet beter? Iemand van de lezers die zin heeft om dat record te breken? (lacht)

Volledige tekst beschikbaar op aanvraag.