Spicy pork ramen met parmezaanse kaas
Ik hou van ramen. Het is het soort gerecht waar je ofwel niet té veel moeite voor hoeft te doen om er al een deftige bowl van te maken ofwel heel veel moeite kan doen om er een masterpiece van te maken.
Deze spicy pork ramen met parmezaanse kaas valt onder de eerste categorie maar voelt wat aan als de tweede categorie. Ideaal voor comfortfood op een luie zondagavond. Ramen moeten dat umamigehalte hebben. Klassieke Japanse smaakmakers als miso en sojasaus zorgen hier al zeker voor maar in dit gerecht krijgen ze nog een extra powershot door de parmezaan. Umami overal. Bam!
Ramen werden vroeger vooral gegeten door Chinese immigranten in Japan rond 1700. Begin 20ste eeuw werd dit fastfoodgerecht populair onder de Japanse arbeiders en studenten. Het is pas na de tweede wereldoorlog dat de rest van de wereld kennis maakte met deze noedelsoep.
De basis van dit recept komt uit het boek Japaneasy van Tim Anderson. En dat boek doet zijn naam alle eer aan. De gerechten zijn Japans en haalbaar. Dit recept zou in minder dan een uur op tafel moeten staan. Omdat de spicy pork hier de grote smaakmaker is, hoef je geen tijd te steken in een gecompliceerde bouillon en dat zorgt ervoor dat je heel wat tijd bespaard. De rest van de toppings kan je naar smaak toevoegen. Enkel de spicy pork mag niet ontbreken in de ramen. En zorg ook voor goede parmezaan. Alles, zelfs spicy pork ramen, smaakt beter met kaas. Verwacht niet te veel aantallen. Koken doe je volgens mij nog steeds het beste op gevoel en door regelmatig te proeven. Tenzij je met patisserie bezig bent. Dan durft elke gram al wel eens het verschil te maken.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- Voor de ramen
- 1,5 liter kippenbouillon (blokjes zijn goed, zelfgemaakte is beter. Belangrijk hier is vooral dat de bouillon wat flauw is. Zeker niet te zout dus met andere woorden.)
- 3 grote eetlepels miso
- Sojasaus
- Sesamolie
- 4 porties ramen
- Parmezaanse kaas
- 4 eieren
- Toppings naar keuze. Ik ging voor spitskool en edamame. Om het umamigehalte nog meer de hoogte in te drijven, kan je zeker opteren voor kort geschroeide champignons in wat sojasaus en rijstwijnazijn.
- Voor de spicy pork
- 300 g vet varkensgehakt
- 1 grote el miso
- 5 kerstomaten, in 4
- 1 kleine, zoete ui
- 3 tenen knoflook
- Verse gember, geraspt, 1 el
- 1 el sesamzaad
- chilipeper, vers of gedroogd
- 2 el boter
- sojasaus
- 1 tl zout
- Rijstolie
Zo begin je aan de spicy pork ramen met parmezaanse kaas
- Verwarm de kippenbouillon en roer de miso erdoor met een klopper. Belangrijk is dat je het warm houdt en niet laat koken. Anders verlies je een groot deel van de gezonden eigenschappen van de miso.
- Tijd voor het spicy porkmengsel. Meng alle ingrediënten voor de spicy pork met uitzondering van het varkensgehakt, de boter en de sojasaus. Maak het jezelf makkelijk en doe dit met een keukenmachine. Het mag prut worden.
- Doe 1 el boter en de rijstolie in een pan en laat goed heet worden. Doe het varkensgehakt en het bovenstaande mengsel gelijktijdig in de hete pan en roerbak het. Laat goed korsten, roer er enkele el sojasaus door en roer er tenslotte nog 1 el boter door en hou het gehakt warm.
- Terwijl je bovenstaande doet, is het tijd om de toppings te verzorgen. Snijd de spitskool in heel fijne reepjes, dop de edamameboontjes die je 2 min hebt gekookt en laat de eieren 6 minuten koken. Verdeel de reepjes spitskool en de edamamebonen alvast in 4 bowls.
- Kook tenslotte de gedroogde eiernoedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel goed af met water zodat ze niet plakken en verdeel mee over de bowls.
- Pel de zachtgekookte eieren, rasp alvast een berg parmezaanse kaas en zet het vuur onder de bouillon wat hoger totdat het net niet kookt. Voeg nu sojasaus en sesamolie toe naar smaak.
- Voeg de nog warme spicy pork toe aan de bowl en vul de bowl met de misosoep. This is where the magic happens. Het vet en het zout van het gehakt mengt zich met de iets flauwere misosoep en samen vormen ze een explosie aan umami. Leg er nog het zachtgekookte eitje op en werk af met parmezaanse kaas.
Maak het klaar nu de dagen nog wat kouder zijn. Het is echt een hartverwarmende bowl ramen. Door de parmezaanse kaas en het gehakt voelt het ook wat als de oosterse versie van een ragù.
Voor dit recept zou je het varkensgehakt ook kunnen vervangen door een mix aan champignons en de kippenbouillon voor een groentebouillon voor een vegetarische versie.