In de keuken

Slimmer koken in het nieuwe jaar

Dit jaar ben ik voor het eerst gestart zonder goede voornemens. Of het moet nog iets meer koken zijn en daar nog meer plezier uit halen. En misschien ook wel om bepaalde zaken efficiënter te organiseren en anders te doen. Kortom om slimmer koken in het nieuwe jaar waar te maken. En dat niet meteen tijdens het koken zelf. Ik ben licht allergisch aan recepten die focussen op ‘snel klaar’ of ‘amper 4 ingrediënten’. Meestal geschreven door mensen die niet kunnen tellen en kruiden, olie of boter niet meerekenen als ingrediënt. Zo geloof ik er nog steeds in dat tijd de meeste gerechten naar een hoger niveau tilt. En dat dat ene extra ingrediënt de figuurlijke en soms letterlijke kers op de taart zal zijn. Ik moet spontaan denken aan de gratin die ik deze feestdagen maakte. 3 uur in de oven op 130°C en niet de gebruikelijke 40 minuten op 180°C. Zelfde moeite, meer tijd, belachelijk veel meer smaak.

Nee, dan denk ik dat er andere en betere manieren zijn om tijd te besparen en meer uit je eten te halen. 1 manier heb ik vorig jaar al toegepast. Toen hebben we ons met het hele gezin aangesloten bij een CSA oftewel een zelfplukboerderij. Weinig dingen die mij meer enthousiast maken dan eigen groenten oogsten en van wortel tot loof bereiden op verschillende manieren. Niet dat het meteen veel tijd bespaarde, hoefde ook niet, maar het zorgde wel voor meer plezier in de keuken. Het is ook het voorbije jaar dat ik heb gemerkt dat ik wel denk dat ik kan koken.

Koken is voor mij niet meer, maar ook niet minder, dan een lekkere maaltijd op tafel zetten met wat er voorhanden is. Ik lees veel recepten en nog meer over eten, ik kook vaak en ik ga (denk ik) meer dan gemiddeld op restaurant. Zo heb ik al een stevige bibliotheek opgebouwd waarmee ik zonder recept en zonder veel omwegen aan de slag kan met wat er in huis is. En laat ik net dat even overhoop willen gooien om alles beter te organiseren zodat ik nog beter aan de slag kan. En dat zonder de traditionele raad om een goede boodschappenlijst te maken, om alles goed te plannen of om zo weinig mogelijk naar de supermarkt te gaan. Integendeel. Soms loopt het leven even in de weg en dan sta je daar met je plan en een goedgevulde koelkast. Nee, eerder op onderstaande manieren.

1. Blik, doos, zak of pot

Er zijn veel producten die je in bulk kan kopen. Deze producten gebruik je vaak en je weet wat je ervan kan verwachten. Dat zijn meestal geen verse producten maar zaken die in blik, doos, zak of pot komen. Denk aan tomatenstukjes, kokosmelk, gedroogde pasta, rijst, azijn, olie, kruiden, vis in blik…
Bestel deze (als je daar de ruimte, zowel qua opbergruimte als financieel, voor hebt) in bulk online. Pik ze daarna op of laat ze aan huis leveren. Je wint een hoop tijd in de supermarkt en verliest heel wat gedoe en gesleur. Je bouwt op deze manier aan een mooie basis in de keuken.

Ook hoef je geen 7 soorten pasta te stockeren. 2 soorten en misschien wat lasagnevellen zetten je al een heel eind op weg.

2. De voorraadkast

Daar mooi aan gelinkt is een divers assortiment aan items in je voorraadkast. Bovenstaande producten zijn daar allemaal al een goed voorbeeld van maar deze kan je aanvullen met andere ingrediënten met relatief lange houdbaarheid: citroenen, noten, ui en look, gedroogde vruchten, miso, gochujang, sojasaus, parmezaan…

Met bovenstaande aanvullingen heb je ofwel al een mooie basis voor een gerecht ofwel een mooie finishing touch. Hou deze goedgevuld, ordelijk gestockeerd en je leven in de keuken wordt zoveel gemakkelijker. En zonder dat je hoeft in te boeten op kwaliteit. Want van alle bovenstaande kun je zowel de goedkopere versies of de duurdere versies in je voorraadkast steken. Zo heb ik een grote fles sojasaus in huis om in mijn ramensoep te kappen maar evengoed Tomasu wanneer ik een stukje sashimi wil dippen. Ga je voor parmezaan uit de supermarkt of loop je naar een affineur voor eentje die enkele maanden ouder is maar waarvan de kristallen zo heerlijk kraken in je mond? Hier kan je opnieuw veel kanten uit. (Hier lees je hoe je je voorraadkast vult met de beste ingrediënten)

Als je bovenstaande 2 stappen hebt gevolgd, is het tijd voor stap 3. Hier begint de pret pas echt want, geloof het of niet, je kan voor de lol naar de supermarkt.

3. Ga vaker naar de markt, supermarkt of lokale kruidenier

Goed, dit gaat waarschijnlijk de grootste gamechanger zijn maar ik geloof er wel in. Wanneer je de ruimte en de tijd neemt om een goede basis aan te leggen in je keuken met bovenstaande soorten producten en er voldoende verscheidenheid is in je voorraadkast, hoef je je (bijna) enkel nog te focussen op de fijne aankopen. Geen lange supermarktlijstjes meer dus. Of zelfs geen lijstjes tout court. Je weet wat er in huis is en je weet ook wat er mist: de mooie, seizoensgebonden producten. Mooie kippendijen, een vet stuk vis, coquilles, venkelworstjes maar evengoed groene piepende asperges, kraakvers witlof, sigaar snaps, tomaten die echt naar tomaten smaken, mosterdblad,… Daarom dat je dus vaker maar kleiner moet gaan winkelen rekening houdend met wat er in huis is.

Een voorbeeld: Je stopt onderweg naar huis bij een supermarkt, lokale boer of boerenmarkt. Er zijn heerlijke venkelworstjes en er is fris uitziende boerenkool. Koop deze en maak onderweg naar huis verder een plan. Met alles wat je in huis hebt kan je kiezen om een pasta met boerenkoolpesto en stukjes venkelworst te maken. Of ga je toch voor gesmoorde boerenkool in een rijke tomatensaus met wat polenta? Een groentesoep met boerenkool, een blik witte bonen en venkelworst kan ook. Of een risotto? De opties zijn talrijk, de ingrediënten die je dan nog moet kopen minimaal. Weet je het even niet? Dan is Google je grote vriend.

pasta met boerenkoolpesto en stukjes venkelworst

pasta met boerenkoolpesto en stukjes venkelworst

Het grote voordeel is dat je op deze manier met meer vertrouwen en smaak aan de slag gaat. De bouwstenen zijn er allemaal om iets fantastisch te maken dat daarom niet meteen meer tijd in beslag hoeft te nemen. Bovendien ga je op deze manier automatisch minder zaken de vuilbak in werpen. Koop vaak, koop weinig en geloof in wat er in huis is. Maak ook alles wat er in huis is eerst op voor je weer naar de winkel gaat.

Slimmer koken in het nieuwe jaar

Vergeet met andere woorden even de goede raad om ellenlange supermarktlijstjes op te stellen en met een goed uitgedokterd plan op de lange termijn naar de supermarkt te gaan. Je kan een heel weekmenu opstellen maar ergens onderweg komt het leven, een onverwachte uitnodiging, zin in frietjes of overwerken op het programma en dan moet je opnieuw beginnen puzzelen. Dat hoeft ook niet te zeggen dat je je favoriete gerechten niet meer kan maken maar dat je misschien vaker variaties op je favoriete gerechten maakt en op die manier nieuwe favorieten ontdekt (denk miso in je favoriete chocolade brownies).

Soit, goede voornemens zijn bij deze gemaakt en vereeuwigd op het internet. Bedenkingen bij bovenstaande zijn steeds welkom. Ik ben heel benieuwd of deze meer intuïtieve manier van koken ook gaat zorgen voor meer plezier, meer variatie en meer ontdekkingen. Kortom of slimmer koken in het nieuwe jaar ook plezant kan zijn.

Met dank aan het boek ‘Where cooking begins’ van Carla Lalli Music voor de inspiratie.

Een gedachte over “Slimmer koken in het nieuwe jaar

  1. Volmondig ja! Dan is eten volgens de seizoenen ook vanzelfsprekend. Wel uitdagend voor mensen die dat zelfvertrouwen niet hebben en inkopen adhv recepten en lijstjes, denk ik. Zouden die hun zekerheid vinden in jouw punt 1 en 2 alleen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *