De Moestuin

Slakken verwijderen in sneltempo

Oké, laten we even eerlijk zijn. We zijn allemaal geen fan van slakken in de moestuin. Zelfs al zijn het best nog mooie dieren als je ze van dichtbij bekijkt, ze kunnen heel schade aanrichten. Het bizarre is dat ze op sommige plekken met heel veel aanwezig zijn en op andere plekken dan weer  totaal niet. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat slakken geen schade aanbrengen in je moestuin. Van diervriendelijke tot ronduit sadistische manieren. Ik lijst ze graag even voor je op:

Preventief:

Preventief kun je voor een aantal zaken zorgen die de aanwezigheid van slakken in je moestuin drastisch verminderd. Maak bijvoorbeeld van je moestuin een ecologisch verantwoorde tuin en trek natuurlijke vijanden van slakken aan: Lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels, egels, loopkevers, duizendpoten, spitsmuizen, kikkers en padden, hagedissen,… Deze lusten wel een slak of twee. Ook kun je eenden of kippen laten rondlopen gedurende deze periode en ze alle eitjes van de slakken laten oppikken. Weer wat minder.
Of je verwijdert ze zelf met de hand. Zo ziet het er ongeveer uit.

Als je ze spot:

Als je ze spot, heb je nog een heel aantal opties.

Vang ze onder schuilplaatsen:
Neergelegde dakpannen, bloempotjes, halve pompoenen, halve citrusschillen, rabarberbladeren, planken, stenen,… allemaal schuilplaatsen voor slakken. Ga ’s avonds op pad met een zaklamp en pluk ze één voor één van de grond, steek ze in een diepe emmer en dump ergens ver weg.

Zorg voor hindernissen:
Bodembedekker, wit zand, grind, vermorzelde eierschalen, sparrennaalden,… allemaal zaken waar slakken niet graag overheen sluipen. Strooi deze rond je plantjes en je zal al snel merken dat ze helemaal ontmoedigd wegtrekken.
Ook regelmatig schoffelen zodat de grond bovenaan droog en onregelmatig ligt, schrikt af.

Dood ze:
Ook niet mijn favoriete methode, maar soms komen ze er langs zonder dat je het merkt en ben je alles kwijt. Een klein beetje Escar-Go kan dan van pas komen. Dat is een biologisch verantwoord product dat enkel werkt op de kropklier van slakken. Maar let toch maar op als je huisdieren en kleine kinderen in de buurt hebt.

Werk met aaltjes:
Dat zijn van die kleine beestjes die de naaktslakken parasiteren en doden. De merknaam is Nemaslug. Je krijgt 12 miljoen aaltjes die je kunt uitgieten over 40 m². De aaltjes zoeken de slakken op en parasiteren ze.

En kruis vooral je vingers dat je ze nooit in je tuin aantreft. De eerste die trouwens slakken te lijf gaat met pesticiden, die mag een andere blog zoeken om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *