skrei met venkel en lemon butter sauce
In de keuken

Skrei met venkel en lemon butter sauce

When life gives you lemons, make skrei met venkel en lemon butter sauce. Het was al even geleden dat ik vis had klaargemaakt. Om een of andere reden staat dat hier niet enorm vaak op het menu. De laatste keer was met de taco met pulled zalm en avocadocrème. Maar goed, deze keer skrei, vers van de markt op het theaterplein.

Skrei komt van het Noorse woord ‘skreid’ wat zwerver betekent. Bij ons is hij ook wel bekend als de ‘liefdesvis’ of ‘winterkabeljauw’. De naam van zwerver kreeg hij echter omdat deze vis enorme afstanden aflegt naar de warmere wateren van de Lofoten om zich daar voort te planten. Het is dan ook op deze plek dat deze vissen worden gevangen. Vissers gaan dus niet actief op zoek naar de vis maar wachten tot de vis terug tot bij hun komt. Het visseizoen start ongeveer einde januari en eindigt traditioneel met Pasen. We zitten met andere woorden midden in het seizoen van deze vis met dik, stevig wit vlees. Een duurzame, lekker vis dus. Dat vraagt om boter en citroen.

BONUS: hier krijg je meteen ook het recept om op de beste manier sugar snaps klaar te maken. geloof me, je gaat het nooit nog anders willen!

Dit heb je nodig voor de skrei met venkel en lemon butter sauce (2 personen):

 • Skrei (2 filets van elk 200-250 gram)
 • 1 venkel
 • 250 gr sugar snaps
 • 1 rode ui (fijngesnipperd)
 • 2 teentjes look (fijngesnipperd)
 • 1 citroen (sap + zeste)
 • 250 ml kippenbouillon
 • 1 el venkelzaad
 • Olijfolie
 • bosje dille (fijne gesneden)
 • Paar takjes tijm
 • 2 el kappertjes
 • Peper en zout
 • 50 gr boter
 • 50 ml room
 • Sherry

Zo maak je het:

 1. Laat de vis op kamertemperatuur komen. Start met de venkel. Snijd fijn met een mandoline zodat je niet al te dikke stukken hebt.
 2. Zet een grote pot op een middelhoog vuur. Doe hierin olijfolie en stoof de venkel samen met het venkelzaad kort aan met wat peper en zout. Doe hier de fijngesnipperde rode ui en look bij. Stoof verder aan op een matig vuur.
 3. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden. Let op, zet op circulatiewarmte + grill. Of enkel grill als je niet kan combineren.
 4. Ontdoe de sugar snaps van hun steeltje en de draadjes aan de zijkant. Meng in een pot met wat olijfolie, peper en zout tot alles bedekt is. Leg op een bakplaat en schuif ongeveer 8-10 minuten onder de grill tot ze bovenaan geschroeid en wat knapperig zijn.
 5. Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Laat de oven wel gewoon opstaan.
 6. Doe nu het sap van 1 citroen bij de venkel en laat even reduceren. Doe er dan een scheut sherry bij en laat eveneens reduceren. Doe er nu de kippenbouillon en de room bij, roer even goed en zet op een heel zacht vuur.
 7. Tijd voor de vis. Dep even droog met keukenpapier en kruid met peper enzout. Verwarm een ovenvaste pan op een stevig vuur. Doe hier een scheutje olijfolie in en wacht deze heet is. Leg de skrei in de pan, velkant eerst. Geef de vis de tijd om mooi te korsten. Wanneer je de vis omdraait, mag er niets blijven plakken. Geduld is een schone deugd.
 8. Draai de vis om en doe nu enkele klontjes boter en de tijm in de pan. laat even aankorsten en arroseer ondertussen de vis. Schep er met andere woorden constant hete boter overheen. Zet nu nog een 8-tal minuten in de oven. Hou dit wat in de gaten, naargelang de dikte kan het iets minder lang duren.
 9. Tijd om de andere pot af te werken. Zet het vuur iets hoger en roer er nu klontjes koude boter door. Langzaam maar zeker gaat de saus meer gebonden geraken. Doe er nu ook de sugar snaps, de kappertjes en de dille bij. Proef even en voeg eventueel nog wat zout, citroen of peper toe.
 10. Tijd om de borden af te werken. Schep de groenten en royaal veel saus in een kom. Dresseer hierop een stukje skrei en werk af met veel zeste van citroen. Smakelijk!
skrei met venkel en lemon butter sauce

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *