Shakshuka met pompoen en spinazie
Shakshuka. Als je het woord uitspreekt, krijg ik meteen hart- en buikverwarmende gedachten. Ik vind het het ideale gerecht voor een dag waarop het wat kouder is en het miezert. Deze eitjes gepocheerd in een pikante tomatensaus met paprika, ui en look doen je de koude van buiten snel vergeten.
De warmte is één ding. De veelzijdigheid een tweede ding. Eitjes in een pikante tomatensaus is slechts de basis. Daarna kan je er alle richtingen mee uit. Ga voor wat zoeter of kruidiger. Hou het vegetarisch of voeg wat lamsgehakt of chorizo toe. Maak het extra cheesy door wat feta toe te voegen. Varieer met kruiden als karwij, gerookte paprika of koriander maar voeg altijd komijn toe. Komijn maakt in dit gerecht een wereld van verschil. Groenten kun je ook naar hartelust toevoegen. Ga in de zomer voor courgette of aubergine. In de herfst voor stevige stukken kool of wortels. In de winter kan je dan weer voor deze versie gaan: shakshuka met pompoen en spinazie.
Welke pompoen maakt in se niet zo heel veel uit maar een pompoen die wat zachter wordt en tegelijk wat bite behoudt, draagt wel een duidelijke voorkeur. De Crow Prince pompoen bezit deze eigenschappen. Onder zijn grijze schil, zit heerlijk, stevig oranje vruchtvlees. Ideaal voor deze shakshuka.
De Andalusische keuken heeft een gelijkaardig gerecht dat bekend staat als huevos a la flamenca ; deze versie bevat chorizo en serranoham. De italianen maken dan weer een versie genaamd uova in purgatorio (eieren in het vagevuur) met tomatenpuree, ansjovis, knoflook en peterselie en soms Parmezaanse kaas. Je ziet, alles kan en alles mag!
Wat heb je nodig? (4pers)
- 2 middelgrote, zoete uien. Geschild en in ringen gesneden.
- 4 teentjes look. Geschild en fijngesneden.
- Een halve pompoen
- 400gr spinazie
- 800 gr tomatenblokjes
- 40 gr tomatenpuree
- 1 bouillonblokje
- 2 el komijnzaad
- 2 el komijnpoeder
- 1 el gerookt paprikapoeder
- Lente-ui
- Koriander
- 4 eieren
- Olijfolie
- Peper en zout
Zo maak je het:
Verwarm de olijfolie in een middelgrote, ovenvaste pot op een middelhoog vuur. Doe de uiringen in de pot en laat langzaam glazig worden. Voeg na een 5-tal minuten de look toe. Doe nog 5 minuten later het komijnzaad, komijnpoeder en gerookt paprikapoeder in de pot. Laat mee roosteren in de pot.
Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd in hapklare stukken en voeg toe aan de pot. Laat even mee aanstoven en voeg dan de tomatenpuree toe. Laat ook de tomatenpuree even meestoven en voeg dan de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Roer regelmatig en voeg eventueel wat water toe als de massa wat te droog wordt. Voeg de spinazie toe en laat langzaam wegslinken. Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak met de bolle kant van een lepel 4 kuiltjes in de shakshuka. Breek in elk kuiltje een ei en plaats de pot 10-12 minuten in de oven. Het ei is perfect als het eiwit blijft liggen wanneer je de pot beweegt maar de dooier wel wat ‘wiebelt’.
Werk af met wat lente-ui, koriander en wat extra gerookt paprikapoeder. Kruid eventueel bij met wat peper en zout.
Rooster pitabroodjes en dien op.