In de keuken

Salted caramel cheesecake mét dinokoeken

Wie is er geen fan van dinokoeken? Meestal worden die uit het vuistje gegeten, maar in de culinaire wereld kun je er alle kanten mee uit. Waarom geen bodem van dinokoeken bij een cheesecake? Inderdaad, waarom niet. Here it is.


Ingrediënten:

Voor de karamelsaus:

-200g kinnekessuiker
-30g ongezouten boter
-zout naar smaak
-1 eetlepel vanille-extract
-50 ml volle room
-50ml halfvolle melk

Voor de bodem:

-1 doosje dinokoeken
-66g ongezouten boter

Voor de vulling:

– 1 kg cream cheese
-3 eetlepels karamelsaus
-1 koffielepel vanille-extract
-200g rietsuiker
-3 eetlepels bloem
-5 eieren

extra’s:

-springvorm 25cm
-bakpapier
-versiering (salted caramel parels)
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 180°C (hetelucht)
Maak eerst de karamelsaus. Meng alle ingrediënten in een kookpot en laat een tijdje sudderen op een laag vuurtje. Roer regelmatig. Doe dit tot de textuur eruitziet als de karamel in de reclame van Twix. Zet even aan de kant om wat af te koelen. Je kan ook karamelsaus kopen in de winkel en het daarmee proberen maar dat heb ik zelf nog niet getest.
Prak de dinokoeken tot kleine kruimels. Ik doe dit liefst met de koekjes in een afsluitbaar zakje en een deegrol, maar het kan ook in een foodprocessor. Smelt de ongezouten boter en giet ze mee in het zakje. Meng nog eens goed. Vet je springbakvorm in met boter en klem een bakpapiertje op de bodem. Druk daarop de koekjes goed aan en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bodem vervolgens afkoelen.

Meng alle ingrediënten van de vulling behalve eieren. Die voeg je één voor één toe zodat ze goed opgenomen worden in het mengsel. Als alles er mooi glad uitziet giet je het op de afgekoelde bodem en gaat de taart 15 minuten in de oven. Wanneer de 15 minuten voorbij zijn zet je de oven af maar open je die pas wanneer die is afgekoeld (anders krijg je barsten). Laat de taart daarna nog goed verder afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Afwerken doe je met de zoute karamelsaus, een beetje fleur de sel en eventueel gekochte versiering zoals de salted caramel parels.

Recept by the lovely Ines Tuyaerts.