In de keuken

Rootatouille

Een van de recepten die het bij mij op Instagram ooit eens enorm goed deed, was deze rootatouille. Het is een zelfverzonnen woordspeling die niet al te veel uitleg nodig heeft. Het is basically niet meer, maar zeker ook niet minder, dan een ratatouille van knollen.

Het woord ‘ratatouille’ zelf wordt heel hard gelinkt aan de combo aubergine, courgette en tomaat maar betekent eigenlijk simpelweg ‘gemengd eten, een hutsepot’. In de Lage Landen hebben we daar ook een versie van namelijk ‘ratjetoe’. Daarnaast is het ook nog eens de beste film van Disney en, wanneer goed uitgevoerd, een heerlijk gerecht dat bovendien heel mooi presenteert.
Check wel vooral eerst even wou je een mandoline hebt. Zonder mandoline raad ik af om eraan te beginnen. Fijne schijfjes zijn de basis van dit gerecht.

Wat heb je nodig voor een rootatouille:

 • 6-8 aardappelen naargelang de grootte
 • 5 pastinaken
 • 5 koolrabi’s
 • 3 appels (type Jonagold)
 • 250 ml room (Dat mag zelfs magere room zijn)
 • 6 takjes rozemarijn
 • 6 takjes tijm
 • 3 teentjes look
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Zo begin je eraan:

 1. Doe de room in een steelpannetje op een zacht vuur. Doe daar de takjes rozemarijn, tijm, gekneusde teentjes look en peper en zout bij. Laat een tijdje infusen tot de room een heerlijk Provençaals smaakje krijgt.
 2. Schil de koolrabi en pastinaak. Verwijder het klokhuis van de appels en was de aardappelen. Je kan deze ook schillen maar ik hou wel van het kleurcontrast en de smaak van de schil.
 3. Verwarm de oven voor op 185°C.
 4. Tijd om je mandoline boven te halen en alles in fijne plakjes te raspen. Doe dit heel voorzichtig en let op voor je vingers. Probeer alle plakjes even groot te maken. Bij de pastinaak kun je dus maar ongeveer de helft gebruiken.
 5. Haal een mooie rond ovenschaal tevoorschijn. Olie deze onderaan in en schik 1 voor 1 afwisselend de verschillende groenten en appel. Begin met de buitenste ronde en werk naar binnen. Wanneer je merkt dat je van een bepaalde groente wat meer of minder hebt, aarzel dan niet om deze een keer meer of minder toe te voegen. Niemand merkt dat.
 6. Wanneer je een mooi gevulde ovenschaal hebt, is het tijd om de room toe te voegen. Lepel de room voorzichtig over de groenten zodat alle groenten wat van de room geproefd hebben. Werk af met extra zout, zwarte peper en olijfolie. Schuif zeker 40 minuten in de oven. Test af en toe of de groenten gaar zijn. Omdat het knolgroenten zijn kan het wat langer duren.
 7. Haal de ovenschaal uit de oven en dresseer mooi op een bord. Vergeet zeker niet om wat van de room extra over de groenten te scheppen. Je kan zit zo opeten of serveren met een visje of wat gevogelte. Kan allemaal!

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *