In de keuken

Risotto met de laatste prei

Ook al waag ik me vrij vaak aan koken (en denk ik dat ik dat best goed kan), maak ik zelden de tijd om er mooie foto’s van te nemen en het recept uit te schrijven omdat ik ten eerste veel te graag eet en ik dus meestal al aan het eten ben voor ik een mooie foto kan nemen. En als ik er dan toch eens in slaag om eerst een foto te nemen, dan is het meestal niet zo’n mooie.
in elk geval, deze keer is het me wel gelukt. Al is ‘mooi’ subjectief natuurlijk.
Ik heb net de allerlaatste winterprei geoogst. Dit terwijl de prei van dit jaar eigenlijk al stilaan de grond in kan.
Veel mensen hebben al wel eens schrik om aan een risotto te beginnen. Hoeft niet. Ik vind het zelf één van de makkelijkere (min of meer) éénpansgerechten. Ik baseer me vaak op de basis van dit recept. Enkel heb ik de aardpeer vervangen door champignons. Want prei en champignons, dat is voor mij echt een match made in heaven. En aangezien ik toch veel te veel prei heb.

Dit heb je nodig:
1 sjalot • 1 prei • 300 g  champignons • 150 g risottorijst • halve citroen • 30 g walnoten • 0,5 l groentenbouillon • parmezaan • tijm •

Zo ga je te werk:
1 Snipper de sjalot. Snij de prei in dunne halve ringen en was de prei vervolgens. Verhit 1 el roomboter per persoon in een pan met deksel en fruit de sjalot 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten.

2 Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de witte balsamicoazijn en ⅓ van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

3 Voeg zodra de bouillon door de rijst is opgenomen weer ⅓ van de bouillon toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel van buiten zacht is en nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 – 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de korrel nog verder te garen.

4 Was ondertussen de champignons grondig en snij in dunne plakjes. Hak de walnoten grof. Verhit de overige roomboter in de koekenpan en bak de champignons enkele minuten op middelhoog vuur, of tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met tijm en peper en zout. Voeg de gehakte walnoten toe en bak nog 2 minuten mee.

5 Roer een scheutje warm of gekookt water door de risotto, zet het vuur uit en laat de risotto, afgedekt, 5 minuten staan. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Snij de verse bladpeterselie fijn. Roer vervolgens royaal parmezaan en 1 tl citroensap per persoon door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel met zout.

6 Verdeel de risotto over de borden en garneer met de champignons en de walnoten. Bestrooi met wat verse tijm, citroenrasp naar smaak en flink wat zwarte peper.

Enjoy!