De Moestuin, In de keuken

Risotto Borlotti

Eén van de experimenten dit jaar in de moestuin was de Borlottiboon.  Het is één van de populairste bonensoorten in Italië. Het zijn rood gevlekte bonen met een licht zoete smaak. Ik had best een mooie oogst al bleven een hele hoop peulen wel leeg. Waarschijnlijk had ik ze toch beter een maand vroeger gezaaid. Maar niet getreurd, ze maken er daarom niet minder om.

foto 1

Zo zien de geoogste peultjes eruit. De bonen binnenin zien er al even mooi ui.
Het enige jammere is dat ze na het koken hun kleur volledig verliezen.

Screen Shot 2015-11-11 at 14.26.26

Met deze Italiaanse boontjes besloot ik in Italië te blijven en een risotto klaar te maken. Eéntje met zongedroogde tomaatjes en veel parmezaan.  Dit heb je allemaal nodig:

  • 100 g verse Borlottibonen
  • 10 zongedroogde tomaten
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 230 g risotto rijst
  • 100 ml witte wijn
  • 1 l groentenbouillon
  • Veel Parmazaanse kaas en extra om te serveren
  • Mascarpone
  • Verse oregano

Haal de verse borlottibonen uit de peul en kook de bonen in ongeveer 45 minuten gaar in gezouten water.

Snipper de sjalotjes. Fruit de sjalotjes met een scheut olijfolie in een ruime koekepan. De risotto gaat er straks ook bij, dus let even op dat het gaat passen. Voeg een snufje zout toe. Pers de knoflook en bak even kort met de sjalotjes mee.

Voeg de risottorijst toe en bak even mee tot de rijstkorrels een glazige rand krijgen. Blus af met de witte wijn.

Roer tot het vocht is opgenomen en start met het toevoegen van een soeplepel bouillon. Steeds als het vocht is opgenomen, voeg je weer bouillon toe.

Na ongeveer 20 minuten is de bouillon bijna op en de rijst gaar. Rasp de Parmazaanse kaas en voeg samen met de mascarpone toe. Meng de gekookte borlottibonen op de risotto. Zet het vuur uit en laat afgedekt enkele minuten staan. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en voeg toe.

Doe er nog maar royaal Parmezaanse kaas en wat oregano bij en tadaa, Italië op je bord.

Screen Shot 2015-11-13 at 11.41.58

Moest je geen verse Borlottibonen vinden, kun je uiteraard ook gedroogde gebruiken of al voorgeweekte uit een potje.

Enjoy!
R.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *