rigatoni alla norma met burrata
In de keuken, Italië, Kaas

Rigatoni alla norma met burrata

De zon heeft zich 2 keer laten zien en dan zie je me standaard met een bol burrata over straat wandelen. Komt altijd van pas, kan bij zoveel zaken gebruikt worden en voegt altijd iets toe. Zoals bij deze gegrilde asperges met burrata bijvoorbeeld.
Vandaag ging ik echter aan de slag met aubergines om een rigatoni alla Norma met burrata te maken.

De naam ‘alla Norma’ komt van Nino Martoglio, een bekende Siciliaanse toneelschrijver en regisseur, die het gerecht probeerde te beschrijven als ‘subliem’, net zoals de opera ‘Norma’. van de Siciliaanse componist Vincenzo Bellini. Normaal wordt dit gerecht afgewerkt met ricotta salata, een gezouten ricottakaas die wordt verkruimeld over de pasta. Ik gebruik hier burrata voor de afwerking én in de saus. Het lijkt misschien een beetje zonde om burrata in een tomatensaus weg te laten smelten maar geloof me, je proeft het verschil en het maakt ook echt het verschil. Probeer het maar eens.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500G rigatoni
  • 2 grote aubergines, in blokjes gesneden
  • 5 teentjes look, in dunne plakjes gesneden
  • 800G goede passata
  • 2 bollen burrata
  • Verse oregano
  • 1 el chilivlokken
  • 1 el honing
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Zo maak je de rigatoni alla norma met burrata:

  1. Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan op hoog vuur. Voeg de aubergine, zout en peper toe en bak 2 minuten.
  2. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 4 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de passata en de eetlepel honing toe, zet het vuur laag en laat rustig verder garen.
  3. Voeg na een tijdje de helft van een burrata toe en roer tot het smeuïg en gesmolten is. Doe er nu ook de eetlepel chilivlokken bij.
  4. Kook de pasta in een pan gezouten kokend water tot hij beetgaar is. Giet af en bewaar ½ kopje (125ml) van het kookvocht.
  5. Voeg de pasta en het achtergehouden kookvocht toe aan de pan en schep alles goed door elkaar. Verdeel over borden en top af met de resterende burrata om te serveren. Werk af met de verse oregano.

Extra tip: de honing is enkel nodig wanneer je vindt dat de passata wat zoeter mag. Maar waarom honing en geen suiker? Niet voor de lijn maar voor de smaak. Honing heeft namelijk veel meer smaakaroma’s die ervoor zorgen dat er niet enkel een zoete smaak maar ook diepte aan je saus wordt toegevoegd.

rigatoni alla norma met burrata

Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *