De Moestuin, In de keuken

Limonade van rabarber en citroenmelisse

Het is nu al dagen warm weer en al dagen pendel ik van mijn appartement naar mijn moestuin. Zelf heb ik geen tuin dus prijs ik me gelukkig met mijn 180 vierkante meter groenten – en kruidenparadijs op aarde. Langzaam maar zeker wordt de moestuin wakker. Kruiden beginnen te groeien, de eerste rabarberstengels werden al geoogst en radijsjes in alle kleuren van de regenboog beginnen lekker dik te worden. Ook de mannen en vrouwen van de moestuin worden wakker. Er is een gezellige bedrijvigheid en er wordt veel geklaagd over de aanhoudende droogte. Opnieuw. Net zoals vorig jaar en het jaar daarvoor en het jaar daarvoor. Gelukkig hebben we op de volkstuintjes best een goed systeem dat ons in staat stelt om lang gebruik te maken van opgeslagen water, maar die voorraad is niet eindeloos. Een beetje regen is meer dan welkom.
In elk geval doen mijn rabarber en mijn citroenmelisse het meer dan uitstekend ondanks de droogte. Ze doen het zelfs zo goed dat ik er wel mee aan de slag moest of ik kan een heel deel straks weggooien. Met het warme weer leek een limonade me geen slecht idee.
(Recepten onder de foto)

Rabarberlimonade

5 stevige rabarberstengels (ongeveer 500gr)
1 centimeter geraspte gember
1 biologische citroen
80 gr suiker
10 gr vanillesuiker
Sap van een halve citroen
1 liter water

Snij de rabarberstengels in stukjes van een centimeter en breng samen met de citroen, 1 cm geraspte gember, het citroensap, de suiker, vanillesuiker en het water aan de kook. Zet op een lager vuurtje eens het kookpunt bereikt is en laat nog wat verder pruttelen tot de rabarber helemaal kapot gekookt is. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Zeef het mengsel en doe het in een schoongemaakte, gesteriliseerde pot of fles. Zet weg in de koelkast.

Limonade van citroenmelisse

Stevige bos citroenmelisse
250 gr suiker
Sap van 3 citroenen
1 liter water

Breng het water aan de kook en zet het vuur uit. Voeg het bosje citroenmelisse toe en laat een half uur trekken in het hete water. Verwijder het bosje en voeg de suiker en het sap van de citroenen toe. Breng terug aan de kook tot alle suiker is opgelost. Laat afkoelen. Laat de limonade door een zeef gaan in een schone, gesteriliseerde pot en zet in de koelkast.

Bij beide kun je een beetje spelen met de verhoudingen. Heb je het graag wat zoeter? Doe er dan wat meer suiker of honing bij.  Wil je het graag wat zuurder, doe er dan nog wat meer citroen bij.
Serveer de limonades op een zomerse dag met wat ijsblokjes, spuitwater en een mooi eetbaar bloemetje.
Enjoy!