Raapsteeltjes bereiden doe je zo!
Het grootste plezier aan een eigen moestuin is zonder enige twijfel de vrijheid om te kweken wat je graag eet. Of om te experimenteren met zaken die je niet in de winkel kan vinden. Verse erwtjes bijvoorbeeld. Iedereen die ze al eens vers gedopt heeft gegeten moet dit beamen: verse erwtjes zijn niets vergeleken met de dikke die je in het diepvriesvak vindt. Een andere culinaire ontdekking van het voorbije jaar zijn raapsteeltjes. Ook wel eens cime di rapa genoemd. Deze benaming is eigenlijk fout want wordt toegekend aan een plant die nauw verwant is aan de broccoletti. Ook al betekent cime di rapa ’toppen van de rapen’. Nee, raapsteeltjes worden dan eerder vertaald naar rape of rapini. Volg je nog?
Eigenlijk maakt de benaming allemaal niet zo heel veel uit. Raapsteeltjes zijn gewoon de steeltjes van rapen. De knollen blijven klein en je oogst ze vooral voor het frisse, stevige en ietwat bittere blad. Ik herinner me nog goed wanneer ik de eerste keer iemand lyrisch hoorde zijn over raapsteeltjes. Dat was in Porta Vinum, mijn favoriete wijnhandel. Met de eigenaars was ik aan het praten over mijn moestuin. Ik vertelde wat ik allemaal al had gezaaid en geplant. Dat jaar was het de eerste keer dat ik raapsteeltjes had gezaaid. Mijn oog viel erop toen ik online zaden aan het kopen was en ik dacht toen: waarom niet.
Een man naast me onderbrak het gesprek door luid ‘RAAPSTEELTJES?’ te roepen. Hij vertelde me dat hij enkele jaren voordien in Puglia, Zuid-Italië de beste pasta van zijn leven had gegeten. Een simpele pasta met raapsteeltjes en venkelworst. Sindsdien probeerde hij om op de Belgische markt raapsteeltjes te veroveren en dat bleek niet zo eenvoudig.
Wat raar is want raapsteeltjes moeten zowat de makkelijkste groenten zijn die je kan telen. Het is bovendien ook zowat de eerste groente die oogstklaar is in je moestuin en de groente die je ook laat in het najaar nog kan zaaien en oogsten. Ze kunnen tegen wat koude en haten warmte. In de cucina povera van Italië is/was dit dus de ideale groente om de koudere maanden zonder oogstopbrengsten te overbruggen. Je kan deze groente stoven als spinazie maar ook rauw is deze bladgroente heerlijk. Ik besloot ze rauw te laten maar er een machtige citrusdressing aan toe te voegen. Het bleek de ideale side dish bij een stukje Mechelse Koekoek.
Ingrediënten:
Raapsteeltjes
Sap en rasp van 1 citroen
Sap en rasp van 1 limoen
Sap en rasp van 1 sinaasappel
1 teentje knoflook
2 dl zonnebloemolie of een andere plantaardige olie
2 el honing
peper en zout
Raapsteeltjes bereiden
Was de raapsteeltjes grondig en laat uitlekken.
Mix het sap van de limoen, citroen en de sinaasppel met de teen knoflook, de honing, de olie en wat peper en zout. Proef even of het niet te zuur is. Voeg anders wat zout en honing toe. Doe de citrusdressing op een plat bord en dresseer daarop de raapsteeltjes. Werk af met de verse rasp van citroen, limoen en sinaasappel, een scheut olijfolie en zeezout.