Pompoensoep met crunchy kikkererwten
Pompoenen zijn bijzonder veelzijdige groenten. Geweldig in een slaatje met linzen en feta, als puree, in ovenschotels curry’s of, waarom ook niet, in je pumpkin spice latte. Dat laatste is niet voor mij weggelegd. Geef mij maar gewone koffie. Zwart zonder suiker. Ook als soep kan je met pompoen alle kanten uit. Mijn favoriet is pompoensoep met crunchy kikkererwten. Door de pompoen eerst in de oven te roosteren met heel wat smaakmakers, krijg je achteraf een fluwelen soep met een diepe en stevige smaak van pompoen.
De kikkererwten als topping zijn zowel heerlijk in de soep of als gezond borrelnootje tijdens je volgende bingewatchsessie.
Welke pompoen kies je best voor soep?
Persoonlijk ben ik een grote voorstander van pompoenen die je met schil en al kan opeten. In theorie kan dat met elke eetbare pompoen maar in de praktijk doe je dat best enkel met pompoenen die een dunne schil hebben. Kies daarom voor de butternut of hokkaido. Deze soorten hoef je niet te schillen en zorgen bovendien voor extra voedingsstoffen via de schil. Gebruik je de schil van de hokkaido, dan krijg je meteen de mooie oranje kleur er gratis en voor niets bij. Belangrijk is wel dat je rijpe pompoenen koopt. In deze tijd van het jaar kan je daar vrij zeker van zijn. Waar je echter op moet letten wanneer je pompoenen koopt in september of oktober, is of het steeltje mooi ‘verkurkt’ is. Enkel dan is de pompoen rijp en kan ze ideaall bewaard worden.
Wat heb je nodig?
– 1 butternut of hokkaido
– 2 grote uien
– 3 teentjes look
– Stukje gember, geschild
– 1 liter groentebouillon
– 1 stevige preistengel
– Komijnzaad
– Peper en zout
– Verse koriander
– Verse munt
Voor de crunchy kikkererwten:
– 400 gr kikkererwten uit blik (uitgelekt en afgespoeld
– 2 el zonnebloemolie
– Klontje boter
– 1 el paprikakruiden
– 1 el komijn
– 1 el currykruiden
– 1 el zout
– Cayennepeper naar smaak
Zo begin je eraan
Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Deze kan je bijhouden om later eventueel mee te roosteren met de kikkererwten. De schil mag je aan de pompoen laten maar verwijder wel eventuele oneffenheden of vuil.
Snijd de pompoen in stukken die je mixer later makkelijk kan verwerken. Doe de pompoen in een grote schaal. Schil de uien en snijd in 8 grote stukken. Schil de knoflook en plet. Snijd de gember in kleine stukjes. Gooi de ui en de knoflook in de kom met de pompoen. Doe er de zonnebloemolie, peper, zout, currykruiden en komijnzaad bij en meng goed.
Leg een bakpapier in een ovenschaal en verdeel het pompoenmengsel over de ovenschaal. Zet de oven op 180°C en schuif de ovenschaal in de oven voor ongeveer 25-35 minuten. Wanneer de pompoen en uien zacht zijn, mag alles uit de oven. Snijd ondertussen de prei in ringen en stoof ze aan in een beetje boter in een grote pot. Doe de volledige inhoud van de bakplaat bij in de pot, roer even goed door en doe er de groentebouillon bij. Vul tot de groenten net onder staan en laat 20 minuutjes zachtjes koken. Mix alles goed door elkaar en kruid eventueel bij met wat peper en zout
Verhoog de oven naar 200 °C grill stand. Roer de kikkererwten met olie, kruiden en zeezout in een schaaltje en verdeel ze over dezelfde bakplaat en bakpapier als de pompoen (minder afwas). Rooster de erwten gedurende 15 minuten. Hussel ze door elkaar met een spatel en rooster ze dan nog 5 á 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Proef af en toe om te testen wanneer ze klaar zijn.
Doe de pompoensoep in een kom en werk af met de crunchy kikkererwten, fijngesnipperde munt en koriander.

Extra besparingstip: In recepten staat vaak ‘Warm de oven voor op xxx°C’. Je kan dit doen maar dat hoeft niet. In veel recepten kan je gewoon de oven aanzetten en je gerecht al laten profiteren van de warmte die vrijkomt tijdens het opwarmen. Zo moet je gerecht misschien iets langer in de oven maar staat je oven in totaliteit minder lang op en verbruik je net iets minder. Zeer welkom in tijden van stijgende energiefacturen.