Pita aubergine met whipped feta
De allerallerallerlaatse aubergines van de buitenteelt zijn het die hier gebruikt worden voor deze pita aubergine met whipped feta. Daar komt nog eens licht gepickelde komkommer en zelfgemaakte chili-olie bij. Ook de flatbreads zijn homemade. Best wat werk als je alles zelf gaat maken maar maak het jezelf ook niet moeilijker dan nodig.
De zelfgemaakte flatbread kan je perfect vervangen door naan uit de supermarkt of door een stuk Turks brood. De chili-olie kan je ook kopen of zelfs vervangen door de hot honey mayo van dit gerecht met parmezaanwortels. Ik ga het mezelf wel moeilijk maken en alles from scratch maken zoals ze dat zo mooi zeggen. Start!
Dit heb je nodig voor de flatbreads (6-tal stuks):
- 500 gr bloem
- 300 ml lauw water
- 7g gedroogde gist
- 1 el agave siroop (kan perfect ook met honing)
- 10 g zout
- 15 g olijfolie
Dit heb je nodig voor de aubergine:
- 2 grote aubergines
- 10-tal kerstomaten
- 1 el agavesiroop
- 1 el gerookte olijfolie of gerookte paprika voor een Smokey flavour
- 2 teentjes look
- Peper en zout
- olijfolie
Dit heb je nodig voor de whipped feta:
- 150 gr feta
- 5 el Griekse yoghurt
- 1 tl Citroensap
- zeste van een halve citroen
Dit heb je nodig voor de pickled komkommer:
- Een halve komkommer
- 3 el rijstwijnazijn
- 2 el fijne kristalsuiker
- Fijngesnipperde peterselie
- Peper en zout
Wil je ook zelf aan de slag met de Crispy chili olie? Dan vind je hier het recept.
Zo maak je de pita aubergine met whipped feta:
- Start met de flatbreads. Meng in een kom vluchtig de bloem, het zout en de olijfolie. Meng in een maatbeker het lauwe water met de gist en de agavesiroop tot alle gist opgelost is. Doe dit mengsel bij de bloem en begin te kneden. Kneed tot alles goed gemengd is en je nog een vrij vochtig deeg hebt. Dek de kom af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 30 minuten staan.
- Begin nu aan de pickled komkommer. Snijd de halve komkommer in heel kleine blokjes. In keukentermen ook wel eens brunoise genoemd en meng met de rijstwijnazijn, kristalsuiker, peper en zout en de fijngesnipperde peterselie.
- Verhit een pan op middelhoog vuur. Snijd de aubergines in hapklare blokjes. Doe wat olijfolie in de pan en bak de aubergines tot ze ongeveer gaar zijn. Doe dit in twee beurten zodat er zeker voldoende ruimte is voor alle aubergines om mooi te kleuren. Kruid met peper en zout Voeg indien nodig extra olijfolie toe.
- Snijd de kerstomaatje in 4 en doe bij de aubergines samen met 2 teentjes geraspte look de gerookte olijfolie of paprikapoeder en de de agavesiroop. Laat alles even mee aanbakken tot het gaar is.
- Terug naar de flatbreads. Als je alles goed gedaan hebt, dan is het deeg nu ongeveer verdubbeld. Snijd in 6 gelijke delen, rol er mooie bolletjes van en olie je werkblad of snijplank in. Duw de bolletjes plat, bedek overal met de olijfolie en maak er mooie flatbreads van. Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de flatbreads aan beide kanten. Let op, ga niet te ver uit de buurt want ze zijn sneller klaar dan je denkt.
- Doe de feta samen met de Griekse yoghurt, het citroensap en de zeste van citroen in een blender en blend glad tot het een mooie spread is.
- Tijd om alles samen te brengen. Doe de whipped feta op het flatbread, schep er royaal de aubergine over, gevolgd door de komkommerpickle. Werk tenslotte af met de crispy chili olie. Klaar is kees.
Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!