In de keuken

Pasta met raapsteeltjes en venkelballetjes

Sinds 1 april (geen grap) zijn we met het hele gezin officieel oogstaandeelhouder bij CSA boerderij Grondsmaak. Zelf heb ik mijn moestuinactiviteiten op een laag pitje staan en teel ik enkel wat ‘speciallekes’ als ijssla, puntarella of champagnekruid. Zaken die je niet of amper in een winkel kan vinden.
Nu goed, aan de CSA wijd ik nog wel eens een aparte tekst. Al is het wel de perfecte intro naar het volgende gerecht en wel omwille van een groente die je veel te weinig ziet en eet/te eten krijgt: raapsteeltjes. Toen we op 1 april voor de eerste keer mochten gaan oogsten op de boerderij was ik eigenlijk verbaasd door de weelde aan groenten op dit tijdstip. Ze noemen deze periode wel eens de ‘Hungry gap’. De periode waarin je teert op het laatste van vorig jaar en de nieuwe teelten er bijna aankomen. Toch viel er nog prei, pastinaak, peterseliewortel, schorseneren, boerenkool, spuitjes, rucola, kervel, postelein, mosterdblad, broccolini en raapsteeltjes te oogsten. Toen ik raapsteeltjes hoorde, wist ik meteen dat ik dit recept wou maken. Raapsteeltjes en salsiccia zijn een match made in heaven. Salsiccia is een Italiaanse varkensworst met venkelzaad. Zo’n worst is niet makkelijk te vinden dus besloot ik zelf maar aan de slag te gaan met varkensgehakt en zelf mijn pasta met raapsteeltjes en venkelballetjes te maken.

Wat heb je nodig voor dit gerecht? (4 pers.)

 • 4 handenvol raapsteeltjes, schoongemaakt en in grove stukken gehakt
 • 4 handenvol rucola
 • 1 handvol spinazie
 • 1 sjalot, fijngesnipperd
 • 1 grote teen look, fijngesnipperd
 • Varkensgehakt (350 gram ongeveer)
 • 1 ei
 • Paneermeel
 • 3 el venkelzaad
 • Pijnboompitten (kort geroosterd tot ze mooi bruin zijn)
 • Parmezaanse kaas
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Pasta (Onmogelijk om hoeveelheden in te schatten)

Zo begin je aan de pasta met raapsteeltjes en venkelballetjes:

 1. Zet een grote pan op een middelhoog vuur en doe er wat olijfolie in. Fruit eerst de gesnipperde ui aan samen met een snuifje zout. Voeg de look toe wanneer de ui glazig is.
 2. Doe het venkelzaad in een vijzel en maal fijn. Doe het varkensgehakt in een kom samen met het venkelzaad, de aangestoomde ui en look, het ei, paneermeel en wat peper en zout. Rol je mouwen op, maak je handen schoon en kneed alles gezellig door elkaar. Te nat? Pak dan nog wat paneermeel.
 3. Doe wat olijfolie in dezelfde pan van de ui en bak de balletjes tot ze gaar zijn. Maak de pan snel proper met wat keukenrol en zet opnieuw op het vuur met een scheutje olijfolie. Breng ondertussen een grote pot gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente.
 4. Tijd voor de rucolapesto. Doe de rucola, de spinazie, stevig wat olijfolie, veel parmezaanse kaas en de pijnboompitten in een blender. Kruid bij met wat zout indien nodig Hou wat pijnboompitten apart voor de afwerking. Blend stevig tot je een mooie massa krijgt die niet droog aanvoelt in de mond. Doe indien nodig nog wat extra olijfolie erbij en blend opnieuw.
 5. Doe de raapsteeltjes kort in de opgewarmde olijfolie en voeg een klontje boter toe. De raapsteeltjes zullen slinken net zoals spinazie. Wanneer dat gebeurd is, voeg je 1 grote pollepel van het kookvocht toe aan de pan met raapsteeltjes.
 6. Giet de pasta af en doe mee in de pan. Voeg meteen ook de rucolapesto toe en meng mooi door elkaar tot de pasta overal groen ziet.
 7. Neem kommetjes en doe daar de pasta in. Leg er de venkelballetjes bij, werk af met pijnboompitten, veel parmezaanse kaas, een scheut goede olijfolie en versgemalen zwarte peper.
Pasta met raapsteeltjes en venkelballetjes