Pasta met geroosterde venkel en citroen
Vlak voor mijn trip naar Rome leek het me een geweldig idee om een pasta te maken. Enerzijds om mezelf te kunnen vergelijken met de meesters in Italië, anderzijds om een hoop restjes op te maken vlak voor vertrek. In de koelkast lag nog een venkel. Verder nog citroenen, look, sjalotjes en oud brood. Perfect voor een pasta met geroosterde venkel en citroen dus.
Deze keer zonder kaas maar met pangrattato. Ook wel gekend als ‘poor man’s Parmesan’. Pangrattato betekent letterlijk ‘geraspt brood’. Het is een smaakbom gemaakt van de restjes oud brood. Krokant getoast met smaakmakers als zout, peper, look, citroen, paprika, chili,… je doet ermee waar je zin in hebt. Hoe gebruik je het? Als vervanger voor kaas. Ik weet dat kaas niet te vervangen valt maar als je het toevallig niet in huis hebt dan is pangrattato het op één na beste alternatief. Bovendien past deze ook geweldig bij dit gerecht. Extra brunch, extra lemony, extra buttery. Soit, helemaal klaar voor Italië!
Dit heb je nodig voor de pasta met geroosterde venkel en citroen:
- 2 el olijfolie
- 2 venkels
- 2 el boter
- 1 teentje look
- 2 sjalotten
- 1 el verse oregano (of 1 theelepel gedroogd)
- 2 citroenen
- ¼ kopje panko/paneermeel/oud brood zonder korst
- 400 g papardelle
- ¼ kopje room
- Snufje gemalen venkelzaad
- Zout en peper
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190ºC. Pluk de plukjes venkel af de knol (hou bij voor later, snijd de venkelstengels af en gooi ze weg of gebruik ze in een bouillon.
- Snijd de venkel doormidden, daarna in vieren en snijd elk kwart in de lengte doormidden. Zo heb je 8 venkelpartjes per knol. Is het een grotere knol, dan kan je overwegen om elk partje nog eens te halveren.
- Leg de venkelpartjes in een enkele laag in een grote ovenschaal en besprenkel met de 2 eetlepels olie. Bestrooi met zout en peper en draai ze een paar keer om zodat ze goed bedekt zijn.
- Bak 20 minuten tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Zet opzij.
- Pel de knoflook en sjalotten en snijd ze heel fijn.
- Doe de boter in een pan, laat zachtjes smelten en voeg eerst de sjalotten toe. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en opnieuw 2 minuten later de verse oregano, de zeste van 1 citroen en de panko toe.
- Roer het mengsel goed door en bak tot het broodkruim knapperig en goudkleurig is.
- Breng royaal op smaak met zout en peper en schep het pangrattatomengsel in een kommetje. Hou de pan in de buurt.
- Zet een pan royaal gezouten water op een hoog vuur en zodra het water kookt, voeg je de pasta toe toe. Roer even om de slierten te scheiden en hou in de gaten. Vlak voor de pasta al dente is, moet hij uit het water.
- Giet de room in de dezelfde pan, strooi de gemalen venkel erover en breng de room op smaak met zout en peper. Zodra de room heet is, voeg je de gekarameliseerde venkel toe en zet je hem op een laag vuur.
- Neem een ¼ kopje van het pastawater en voeg dit toe aan de saus, giet vervolgens de pasta af (bewaar nog een ½ kopje van het water).
- Voeg de pasta toe aan de saus en draai om. Voeg meer pastawater toe indien nodig. Laat de pasta verder garen in de saus.
- Serveer met een enkele druppels citroen, een flinke toef pangrattato, nog meer zeste van de citroen en de plukjes venkel (of wat verse oregano).
Ben jij al ingeschreven op mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!