In de keuken, Kaas

Pasta boerenkoolpesto met Old Groendal

De tijd van de basilicum is voorbij. Jammer maar helaas. Gelukkig is de tijd van de boerenkool aangebroken. Ik zou basilicum en boerenkool niet één op één durven vervangen in een tomaat mozzarella of op een pizza Margherita maar wel in een pesto. De geblancheerde boerenkoolbladeren lenen zich perfect tot een pasta boerenkoolpesto met Old Groendal. Want het hoeft ook niet altijd parmezaanse kaas te zijn. De kazen van bij ons zijn ook best de moeite.

De Old Groendal is een speciaal kaasje. Je hebt vergeten groenten en je hebt vergeten kazen. Dit is een vergeten kaas. Letterlijk dan. De kaasmakers wilden een kaasje laten rijpen. Na enkele maanden was de smaak absoluut niet goed en besloten ze het ergens ver achteraan te bewaren. De kaas werd vergeten en dook na ongeveer 18 maanden terug op. Bleek dat ze een Belgische versie van de Parmezaanse kaas te pakken hadden. Een oud brokkelig kaasje dat tegelijk ook zeer smeuïg is met een complexe smaak en karameltoetsen. Bovendien heeft de kaas ook mooie rijpingskristallen die ikzelf altijd plezant vind in een kaas. Ik gebruikte deze kaas al eens eerder in een hapjesversie van een caesar salad maar nu dus in een pasta boerenkoolpesto.

Wat heb je nodig?

 • 700 gr boerenkool
 • 70 gr Old Groendal
 • 50 gr pijnboompitten
 • 1 dl olijfolie + wat extra
 • 1 teentje look
 • 400 gr volkoren pasta (de vorm maakt in deze niet veel uit)
 • Peper en zout
 • Klont boter

Zo maak je de pasta boerenkoolpesto met Old Groendal:

 1. Breng een grote pot water met zout aan de kook en warm de oven voor op 160°C. Snijd de grote nerven uit de boerenkool en scheur de bladeren in kleinere stukken. Blancheer ongeveer 500 g 3 minuten in het kokende water en schep de bladeren eruit. Giet het water nog niet weg!
 2. Doe de andere boerenkoolbladeren in een kom, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en schik op een bakpapier in een grot ovenschaal. Leg tussen de 7-10 minuten in de oven. De boernkoolchips moeten krokant zijn en verpulveren in je hand. Dan zijn ze perfect. Let op, laat ze niet bruin of zwart worden want dan worden ze bitter.
 3. Doe de pijnboompitten in een droge pan op een middelhoog vuur en rooster ze langzaam tot ze wat bruin zien. Loop niet te ver weg want voor je het weet zijn ze te ver.
 4. Kook in het water van de boerenkool je pasta tot deze al dente is en giet af. Opgelet, houd wat pastawater bij. Start ondertussen met de boerenkoolpesto.
  Zorg dat de boerenkool goed uitgewrongen is en doe hem samen met 1 dl olijfolie in een blender. Blend al eens goed. Doe er nu de Old Groendal in kleine stukken bij samen met de teen look, de pijnboompitten en wat peper en zout.
 5. Blend stevig. Doe er indien nodig wat meer olijfolie bij. Het mag een stevige massa zijn maar alles moet wel mooi blenden. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe.
 6. Smelt nu een klont, geen klontje, boter in de pan en laat bruisen. Voeg de pasta toe en laat deze even door de bruisende boter gaan. Voeg nu ook de pesto en wat pastawater toe en meng goed.
 7. Serveer in een mooie kom en werk af met wat pijnboompitten, extra Old Groendal en de crispy boerenkoolchips.
Pasta boerenkoolpesto met Old Groendal

Wil je wekelijks op de hoogte gehouden worden van mijn recepten en ander culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *