In de keuken, Kaas

Parmezaanwortels met hot honey mayo

Op mijn CSA-boerderij is een heel ander seizoen aangebroken. Dat merk je vooral aan de kolen en wortelgroenten die nu in overvloed aanwezig zijn. De wortelen zagen er bij het oogsten echt mooi uit. Ze zijn niet zo fijn als de mooie, ranke zomerwortels maar het zijn stevige, oranje knollen. Ideaal voor het paard van Sinterklaas of om er deze parmezaanwortels met hot honey mayo mee te maken. Geen wortelen in huis? Geen probleem. Het kan ook met gewone aardappelen of met geroosterde broccoli. De mayo met honing en chili is trouwens ook vrij onweerstaanbaar en multi-inzetbaar.

Dit heb je nodig voor de parmezaanwortels:

  • 6 stevige wortels, geschild
  • 150 gram parmezaan, microplane fijn geraspt
  • Paprikapoeder
  • Olijfolie
  • Grof zout

Dit heb je nodig voor de hot honey mayo:

  • 4 el mayonaise
  • 1 el honig
  • 1 el sriracha, chili-olie, chilisaus,… (Wat je in huis hebt)
  • 1 tl sesamolie
  • Sesamzaadjes om af te werken.

Zo maak je de parmezaanwortels met hot honey mayo:

  1. Verwarm de over voor op 200°C. Snijd de wortels eerst dwars doormidden en verdeel dan mooi in 3-4 hapklare stukken. Doe in een kom, giet er een scheut olijfolie bij, wat paprikapoeder en grof zout en meng goed.
  2. Rasp ondertussen de parmezaan. Probeer de parmezaan zo fijn mogelijk te raspen. Laat het op sneeuw lijken. Rol elk stukje wortel even in de parmezaan en schik met de snijkant op een bakpapier. De wortel hoeft niet helemaal bedekt te zijn of supernetjes gecoat met parmezaan.
  3. Schuif de bakplaat met de daarop mooi geschikte parmezaanwortels 25 minuten in de hete oven.
  4. Meng ondertussen de ingrediënten voor de hot honey mayo in een mooi kommetje. Hou enkel de sesamzaadjes apart om af te werken.
  5. Laat de parmezaanwortels een beetje afkoelen, leg op een bord of in een kom en werk af met wat extra geraspte parmezaan. Dip de parmezaanwortels genereus in de hot honey mayo.
Parmezaanwortels met hot honey mayo

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!