pan con tomate
Hapje, In de keuken

Pan con tomate

Pan con tomate is een eenvoudig en heerlijk gerecht uit de Spaanse keuken. Dit authentieke gerecht, dat letterlijk “brood met tomaat” betekent, is een klassieker uit Catalonië, maar wordt in heel Spanje gegeten. Het combineert de smaken van brood, rijpe tomaten en goede olijfolie tot een licht en smaakvol gerecht dat bij elke maaltijd past.

Bij Pan con tomate telt elk ingrediënt. Zoals dat zo vaak is wanneer er weinig ingrediënten zijn. Vers, knapperig brood wordt licht geroosterd, ingewreven met knoflook en daarna royaal bedekt met geraspte, rijpe tomaten. Het geheel wordt afgewerkt met een scheut goed olijfolie en een snufje zout. Hoewel het traditioneel als ontbijt wordt gegeten, is het ook perfect als bijgerecht, tapa of lichte lunch.

Wat heb je nodig voor pan con tomate?

  • Stokbrood: Dat mag gerust al een dagje oud zijn.
  • 5-tal grote, rijpe tomaten: Gebruik de rijpste tomaten die je kunt vinden. Ze geven de beste smaak.
  • 1 teentje look
  • Heel goede extra vierge olijfolie
  • Grof zout / fleur de sel

Zo maak je het:

  1. Rasp de rijpe tomaten met een redelijk grove rasp in een kom tot je enkel nog de schil in je handen hebt. Doe wat grof zout bij de tomaten en zet een half uurtje in de koelkast.
  2. Zet de gril van je oven op 200°C. Snijd het stokbrood eerst in gelijke stukken en halveer dan zoals op de foto. Smeer rijkelijk in met olijfolie en steek ongeveer 7 minuten in de oven. Check regelmatig en haal ze eruit wanneer ze goudbruin zijn.
  3. Haal de geraspte tomaten uit de koelkast en doe ze door een hele fijne zeef. Het pulp zal blijven liggen. Vang het sap van de tomaten op en houd bij voor een ander gerecht.
  4. Wrijf een doorgesneden teentje knoflook over het warme brood. De warmte van het brood helpt om de knoflooksmaak gelijkmatig te verspreiden.
  5. Doe een royale hoeveelheid van de tomatenpulp op het brood. Werk af met een flinke scheut olijfolie en grof zout.
  6. Serveer direct. Geniet van je Pan con Tomate meteen, als deze nog knapperig is maar ook langzaam alle tomaat opneemt.
pan con tomate

Het mooie is dat je met pan con tomate ook wel wat richtingen uit kan. Puur is het enorm lekker maar voor de liefhebbers is een stukje ansjovis ook wel een echte meerwaarde. Of werk verder af met wat manchego, jamon of verse basilicum. Die laatste is misschien wat vloeken in de Spaanse kerk maar het is wel enorm lekker.

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *