Op vakantie met een moestuin
De zomervakantie staat weer voor de deur en dat wil zeggen dat heel veel mensen een paar dagen tot een paar weken andere oorden opzoeken. Plezant. Heel plezant zelfs, maar wat doe je dan met je moestuin? Gok je erop dat deze een paar weken lang in ideale condities blijft verder groeien, of probeer je toch maar beter om hem in veilige handen en in de meest ideale omstandigheden achter te laten?
Een moestuin hoeft helemaal geen reden te zijn om niet op vakantie te gaan. Integendeel zelfs. Het kan het ideale moment zijn om je moestuin op te ruimen voor je vertrekt, wat nieuwe zaken te planten en terug thuis te komen met een volledig nieuwe moestuin.
Dat is dan ook het eerste dat ik zou doen. Maak je moestuin zo onkruidvrij mogelijk. Schoffel alles nog een keer goed onder en zorg eventueel voor een bodembedekker. Vers grasmaaisel, schors, cacaodoppen,… hou je bodem bedekt zodat er zo weinig mogelijk onkruid kan ontkiemen. Zo vermijd je alvast onaangename verrassingen bij thuiskomst.
Het tweede dat ik zou doen is iemand zoeken die voor je moestuin zorgt terwijl je weg bent. En met zorgen bedoel ik niet een halve dag handenarbeid, maar iemand die in droge periodes je planten van water komt voorzien en die de groenten die klaar zijn oogst.
Als je een week weg bent, is dit niet nodig. Maar als je twee weken weg bent, is dit geen overbodige luxe. Groenten zijn met dit weer en met dit tempo enorm snel klaar om te oogsten. Laat iemand anders er voor één keer maar van profiteren.
Water. De rest komt later.
Maar stel dat je niemand kan vinden die je moestuin wil onderhouden. Wat zeer te begrijpen valt want het is dan ook een allesverpletterende verantwoordelijkheid. Dan kun je je moestuin ook voorbereiden op je vakantie. Het grootste probleem van op vakantie gaan is niet meteen het onkruid, maar vooral dat je je planten gedurende die tijd geen water kunt geven. Of je moest een volledig automatisch sproeisysteem installeren.
Als je een goede bodem hebt die makkelijk vocht vast kan houden is het makkelijk. Dan moet je gewoon in de dagen voor je weggaat echt heel veel water geven. Maak de grond door en door nat zodat de planten daar al een hele tijd mee verder kunnen. Hou ook in je achterhoofd dat je in de Lage Landen woont. Twee weken zonder regen is hier eerder uitzondering dan regel.
Zomergroenten.
Deze groenten geef je naast water best nog een paar schepjes extra compost voor je vertrekt. Het zal ze zichtbaar deugd doen en dan kunnen ze tijdens je afwezigheid gewoon verder groeien.
Vergeet je tomatenplanten niet te dieven. Doe dit zorgvuldig en vergeet zeker de kleintjes niet. Op twee weken tijd kunnen dat echt joekels van takken worden. En ze dan afbreken is op eigen risico. Heb je al groene tomaten? Laat gewoon hangen tot ze rijp zijn.
Haal bij je courgettes alle vrouwelijke bloemen weg. Bij die bloemen zie je direct onder de knop een verdikking: de toekomstige courgette. Anders zou je bij het thuiskomen wel eens een mastodont van een courgette kunnen vinden. En die stopt natuurlijk de groei van de rest van de plant. Doe bij komkommers net hetzelfde.
Peultjes en bonen, bietjes en wortels
Als je nog peultjes, erwten, kapucijners of sugarsnaps hebt staan, pluk je die nu best allemaal en vries je die in.
Zijn je bietjes al groot genoeg om te oogsten? Dan kun je die eigenlijk perfect laten staan. Knip gewoon de bladeren van de bieten en de groei zal meteen getemperd worden. Wortels kun je gewoon laten staan. Die worden gewoon extra dik nu.
Bladgroenten pluk je best gewoon allemaal. Eet ze op of verwerk ze.
Koolsoorten
De zomer is de ideale periode voor vlinders en motten om hun eitjes op kolen te leggen.
En de rupsen die daaruit komen zijn echte veelvraten en eten in een mum van tijd je kolen kapot. Het beste is dan ook dat je ze afdekt met insectengaas. Of je nu vertrekt of niet. Of je oogst je kooltjes lekker klein en eet ze op. Dan zijn ze ook lekkerder trouwens.
En moest je niet al die voorbereidingen willen nemen, dan hoeft dat ook niet. (Al zou ik het water wel echt aanraden). Het ergste dat er kan gebeuren is dat je groenten wat te groot zijn geworden of sommige planten zijn doorgeschoten. En zelfs dat is niet zo erg als je bedenkt dat de bloemen van doorgeschoten planten eigenlijk best lekker zijn.
En bovenal, geniet van je vakantie. Je moestuin redt zichzelf wel.
Nog een laatste tip vanop vakantie. Steeds wanneer ik op vakantie ga, neem ik moestuinzaadpakketjes mee uit dat land. Zo heb ik al Peruviaanse aardappelen, Japanse komkommers en Afrikaanse pompoenen in mijn moestuin staan. Misschien ook iets voor jou als leuk aandenken aan een fantastische reis.
Prettige vakantie!