De Moestuin

Onkruid om op te eten.

Sinds ik met mijn moestuin begonnen ben, geraak ik meer en meer gefascineerd door eetbare planten die ik niet zelf gezaaid of geplant heb, maar tegenkom op mijn pad.
Telkens ik met mijn hond ga wandelen vraag ik me van bepaalde groene sprieten af of ik ze zou kunnen opeten. Ik ben nog net niet zo gek dat ik alles in het wilde weg ga beginnen proeven, maar moest ik weten wat eetbaar is, ik trok elke dag met een rieten mand als de eerste beste holbewoner de natuur in om alles leeg te plukken.

Iemand waar ik enorm veel respect voor heb is Kobe Desramaults.

image

Alhoewel ik er nog niet ben gaat eten, hou ik van de filosofie van zijn restaurant In De Wulf. Lokaal en seizoensgebonden. En als het even kan geplukt op 100 meter van de deur. Bekijk zijn gerechten maar eens en je zal enkele zaken ontdekken waar je nog nooit van hebt gehoord.

Gefermenteerde wortel
Varkenskrokant
Krokante aardappel
Wulken
Lisdodde

image

Makreel, kerrieplant
Radijs, eigeel
~
Noordzeekrab, groene asperge, lavas, rabarber
Sluimererwten, zeebaars
Duinasperge van “Ghyvelde”, geitenkaas, ijzerkruid
Kreeft uit Audresselles
« Kerremelkstampers »
Noordzee sepia, warmoes
Slakken uit Comines, spinazie, velouté van jonge look
Bloemkool, wei- mosselsaus
Pladijs, witte kool, schorrenzoutgras

image

Lam, daslook, lente-ui
Flamiche Vieux Lille
~
Rode biet / Sleedoorn

image

Zurkel
Spar, schijfkamille
Aardbei, verse kaas

Jammer genoeg geraakt die kennis langzaam maar zeker verloren. Wie maakt er nu nog confituur van honderden paardenbloemen? Of een brandnetelsoep? De natuur geeft zoveel schone dingen waar wij nog schonere dingen mee kunnen maken.

Om dat aan te tonen bedacht de site In The Weeds een tof concept.
Lees zelf maar even.

In The Weeds is a web series that showcases the thrill and skill of foraging for fresh food. Each episode follows a different group of talented chefs as they learn from foraging experts how to hunt for a specific ingredient. At the end of each excursion, the chef prepares a meal in the wilderness and feast on their treasures.

image

image

image

image

Het zelf ook eens doen lijkt me heerlijk. Een dag in het spoor van mensen die er iets van kennen om er dan ‘s avonds iets lekker mee klaar te maken.

Dus hierbij een warme oproep aan Kobe. Neem me eens mee op één van uw ontdekkingstochten. Ik beloof dat ik niet alles zal opeten.