In de keuken

Misotto met paksoi en chili olie

Mi-sotto. Oftewel een risotto met als basis een misobouillon. Het is een woordspeling maar ook iets dat vrij goed werkt in de keuken. Als mijn focaccia carbonara al wat vloeken in de Italiaanse kerk was, dan is dit het hele oeuvre van Rammstein dat afgespeeld wordt op het altaar met de volumeknop helemaal open. Deze misotto met paksoi en chili-olie is helemaal Aziatisch geïnspireerd. Geen gewone bouillon, geen boter, geen parmezaanse kaas. Wel miso, gember en chili-olie. Het is vloeken maar ook wel op de goede manier. Fuck yes!

Dit heb je nodig voor de risotto met paksoi en chili olie voor 2 personen:

 • 150 gram risottorijst
 • 3 teentjes look
 • Gember (1 geraspte tl)
 • Witte miso (2 el naar smaak)
 • lente-ui
 • Rijstwijnazijn
 • 2 kleine paksoi
 • Enoki
 • Sojasaus
 • Chiliolie
 • Rijstolie (of andere plantaardige olie)

Zo maak je het:

 1. Heb je nog geen crispy chili olie? Dan start je daar het best mee. Hier is een goed recept voor een chili olie met veel smaak.
 2. Zet een pot op een middelhoog vuur, doe daarin wat rijstolie en laat rustig warm worden. Rasp de gember en de look in de pot en laat rustig even aanstoven. Dat mag echt op het gemak.
 3. Doe er de risottorijst bij en laat een tweetal minuten mee aanstoven. Doe er nu een scheutje rijstwijnazijn bij en laat mee inkoken. Zet ondertussen een pot met water op het vuur. Ongeveer een halve liter en los hier de miso in op. Doe dit naar smaak. Zorg dat het niet te zout is.
 4. Verwarm de bouillon en voeg telkens in kleine hoeveelheden toe tot het steeds mooi opgenomen wordt door de rijst. Roer je nu of roer je beter niet? Jeroen Meus zou hier alvast wegklikken want hij is een grote voorstander van ‘niet roeren’. Ik daarentegen roer altijd. Niet constant maar af en toe ga ik met een houten lepel door de pan om de rijstkorrels wat te beschadigen en zetmeel vrij te laten die zorgt voor de binding. 
 5. Maak ondertussen de bladeren los van de paksoi en laat telkens een minuutje of 2 meegaren in de bouillon en leg apart. Deze wordt later nog door de risotto geroerd.
 6. Snijd de enoki in stukken. Verwarm een pan op middelhoog vuur met rijst olie en bak hierin de enoki gaar. Vlak voor je ze eruit haalt, blus je de pan even met wat sojasaus en eventueel rijstwijnazijn. Zet ook de enoki aan de kant.
 7. Wanneer de risottorijst voldoende vocht heeft opgenomen zodat deze lekker smeuïg is maar ook nog wat beet heeft, is deze klaar. Doe de enoki en de paksoi bij de risotto en laat nog even mee opwarmen. Niet zout genoeg? Voeg dan wat sojasaus toe.
 8. Serveer in diepe borden en werk af met fijngesnipperde lente-ui en royaal veel crispy chili olie. Je misotto met paksoi en chili olie is klaar! Fuck yes!
Misotto met paksoi en chili olie

Ik heb ook een culinaire nieuwsbrief die ik wekelijks uitstuur. Benieuwd?
Schrijf je dan hier in!