Miso glazed spitskool met limoen
De Moestuin, In de keuken

Miso glazed spitskool met limoen

Geraspte worteltjes, schijfjes komkommer, aardappelsla en hardgekookte eitjes. Dat moeten zowat de typische, Belgische bijgerechten zijn bij een bbq. Absoluut niets mis mee. Geef me een goede aardappelsla en ik ben een zeer gelukkig mens. Al mogen de groenten/bijgerechten voor mij soms ook net dat ietsje meer zijn. Persoonlijk vind ik groenten op de bbq veel boeiender en lekkerder dan vlees. En bovendien veel verrassender. Neem nu deze miso glazed spitskool met limoen. Het duurt even voor deze helemaal gaar is maar eens gaar heb je wel een bijgerecht waar je gasten van onder de indruk zullen zijn.

Dit heb je nodig voor 4 personen

 • 1 grote spitskool
 • 1 el misopasta
 • 2 el rijstazijn
 • 2 el sojasaus
 • 1 el bastaardsuiker
  1 el sesamolie
 • 2 el geroosterd sesamzaad
 • 2 el zwart sesamzaad
 • 1 limoen
 • Verse koriander
  Sriracha

Zo begin je aan de miso glazed spitskool met limoen:

 1. Halveer de spitskool in de lengte. Halveer nog eens in de lengte. Zorg er zeker voor dat het harde uiteinde dat de bladeren van de spitskool bij elkaar houdt, blijft zitten. Maak de kolen van je bbq goed heet en zorg ervoor dat je plek hebt voor directe hitte en voor indirecte hitte. Idealiter heb je een bbq met deksel.
 2. Maak ondertussen de glaze. Meng de misopasta, de rijstazijn, de sesamolie, de sojasaus en de bastaardsuiker in een kom met een klopper.
 3. Gril eerst een snijkant van de 4 spitskoolhelften zodat de nerven mooi kleuren maar niet verbranden. Draai de 4 helften naar de andere snijkant en laat ook deze kleuren. Smeer ondertussen de eerste gegrilde kant in met de misoglaze.
 4. Leg nu de met misoglaze ingesmeerde kant op het vuur en smeer de net gegrilde kant in met de misoglaze. Laat de glaze even kleuren en draai opnieuw naar de andere kant die ingesmeerd is met de misoglaze. Laat opnieuw even kleuren.
 5. Draai nog een laatste keer. Deze keer naar de bolle kant en laat stevig kleuren. Geen erg als deze kant verbrand, dit blad verwijderen we na het grillen. Bekijk het een beetje als een ‘beschermingsblad’.
 6. Glaze de snijkanten van de spitskool nog een keer en verplaats naar de kant met indirecte hitte. Sluit het deksel en laat een half uurtje nagaren. Glaze nog een keer en geef het nog een kwartiertje onder gesloten deksel.
 7. Haal de spitskool van de bbq en verwijder de verbrande bladeren. Leg op een bord en werk af met de sriracha, de twee soorten sesamzaad, de verse koriander, sap van een halve limoen en veel limoenrasp. 

Je kan deze spitskool ook perfect al helemaal op voorhand garen en hem vlak voor het serveren even opwarmen met indirecte hitte en dan verder afwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *