Melanzane alla parmigiana
In de keuken

Melanzane alla parmigiana

Weinig gerechten waar ik meer naar uitkijk dan naar een melanzane alla parmigiana die vers uit de oven komt. Lente, zomer, herfst of winter. Maakt niet uit, het smaakt echt altijd. Het is een beetje een pizza Margherita in een comfort food jasje met wat extra groentjes. En wat extra parmezaan.

Het is ook een gerecht met regionale verschillen. Waar de ene er hardgekookte eieren onder draait, draait de andere er extra vlees onder. Sommige frituren de aubergine, sommige grillen ze. Voor mij is de melanzane alla parmigiana wel het soort gerecht dat ik graag heel klassiek eet. Vegetarisch, geen gedoe. Gewoon de basisingrediënten en alles correct gemaakt zorgen ervoor dat het een gerecht is dat je met veel plezier opnieuw en opnieuw maakt.

Dit heb je nodig voor de melanzane alla parmigiana (4 pers):

  • 4 grote aubergines
  • olijfolie
  • 150 g parmezaan
  • 3 bollen mozzarella (geen buffelmozzarella, die smelt minder mooi)
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g tomatenpassata
  • 1 bosje basilicum
  • 1 takje oregano
  • 1 tl honing
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergines in lange plakken van ongeveer 4 tot 5 mm dik. Leg op een bakplaat, smeer in met olijfolie en kruid met peper en zout.
  2. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven. (Alternatief kan je de aubergines ook gewoon grillen in een grillpan of op de barbecue.)
  3. Tijd voor de tomatensaus. Pel de knoflook. Verhit de olijfolie in een kookpot op een gemiddeld hoog vuur en pers de knoflook uit boven de pot. Stoof aan. Voeg de tomatenpassata toe samen met de theelepel honing.
  4. Laat 10 minuutjes sudderen en kruid met wat peper en zout. Hak de blaadjes basilicum en oregano grof en voeg ze toe.
  5. Lepel wat van de tomatensaus op de bodem van een grote ovenschaal. Leg er een laag aubergineplakjes op. Snijd de mozzarella in schijfjes en leg er enkele plakjes mozzarella op.
    Bedek opnieuw met een laagje tomatensaus en rasp er nu royaal parmezaan over.
  6. Herhaal tot alles op is en eindig met opnieuw een royale laag parmezaan.
  7. Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven. Haal uit de oven en werk af met fijngesnipperde basilicum. Eventueel kan je er nog een stuk ciabatta bijnemen om alle restjes saus mee op te slorpen.
Melanzane alla parmigiana

Moet je aubergines zouten voor je ze klaar maakt?

Je kan dat doen. Maar het moet niet. Vroeger waren aubergines veel bitterder en zorgde het zout dat de smaak wat werd geneutraliseerd. Tegenwoordig hoeft dat niet meer voor de smaak maar kan je het wel doen om vocht te onttrekken van de aubergine zodat je op het einde van de rit minder vocht hebt in je ovenschaal. wat ik persoonlijk wel een gemis vind want dat vocht zit boordevol smaak en is heerlijk met een stuk ciabatta!

Fan van bovenstaande ingrediënten? Dan is deze rigattoni alla Norma met burrata vast ook iets voor jou.

rigatoni alla norma met burrata

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

2 gedachten over “Melanzane alla parmigiana

  1. Dit ziet er geweldig uit, en ook nog eens een recept pure nature.
    Dank je wel, ik ga het zeker proberen, als mijn aubergines klaar zijn in mijn tuintje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *