Marry me venkelworst
Een gerecht met de naam ‘Marry me venkelworst’ heeft een beetje uitleg nodig. Het is wel meer, maar niet minder, dan de beroemde ‘Marry me chicken’.
‘Marry Me Chicken’ is een populair gerecht uit de Amerikaanse keuken dat bekend staat om zijn romige en rijke saus. Het wordt gemaakt met zongedroogde tomaten, Parmezaan, knoflook en room. Het gerecht heeft geen diepe historische of culturele oorsprong, maar is eerder een creatie van de moderne, online foodcultuur.
De naam “Marry Me Chicken” is afgeleid van het idee dat het gerecht zo lekker is dat het iemand zou kunnen overtuigen om een huwelijksaanzoek te doen na het proeven ervan.
Het gerecht zelf lijkt geïnspireerd te zijn door Italiaanse of mediterrane smaken, vooral vanwege de ingrediënten zoals Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten en veel look. En als het dan toch geïnspireerd is door Italiaanse smaken, kun je maar beter all the way old school gaan met venkelworst, boerenkool en witte bonen.
Vind je geen venkelworst? Niet getreurd. Koop gewoon varkens-kalfsgehakt en venkelzaadjes. Stamp de venkelzaadjes wat kapot in een vijzel en mix goed met het gehakt. Gebruik deze mix in plaats van de venkelworst.
Dit heb je nodig voor de Marry me venkelworst:
- 2 el boter
- 3 sjalotjes, fijn gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 g venkelworst, verwijder het omhulsel
- 5 grote bladeren boerenkool, grof gehakt
- 10-tal zongedroogde tomaten gemarineerd in olie, gehakt
- 2 el tomatenpuree
- 400 g witte bonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
- 100 ml kippenbouillon
- 150 ml room
- Parmezaanse kaas
- Sap van een halve citroen
- Peper en zout
- Stuk ciabatta om alle saus op te dippen
Zo maak je het:
- Verhit een grote, hoge pan op middelhoog vuur. Voeg de boter en de sjalotjes toe. Kook al roerend ongeveer 4 minuten. Voeg de venkelworst toe.
- Breek de venkelworst met een houten lepel in kleinere stukken en korst aan. Voeg nu de look en de tomatenpuree toe. Voeg de boerenkool en de zongedroogde tomaten toe en laat enkele minuten mee sudderen tot de boerenkool volledig geslonken is. Voeg zeker ook wat van de olie van de zongedroogde tomaten toe. Deze zal voor extra smaak zorgen.
- Voeg dan de bouillon en de room toe. Breng aan de kook en laat lang genoeg sudderen om de saus iets in te dikken. Voeg tenslotte de bonen toe en laat mee warm worden
- Roer veel Parmezaanse kaas en citroensap door de saus. Serveer met vers afgebakken, warme ciabatta, stokbrood, polenta of puree. Alles kan.
- Wacht het huwelijksaanzoek af.
Dit is zo’n typisch gerecht waar je makkelijk het ene voor het andere kan wisselen.
Nog opgelegde paprika of artisjok? Gebruik die in de plaats van de zongedroogde tomaten. Nog spinazie, broccolini, kervel? Smijt mee in de pan. Liever kikkererwten dan bonen? Of Orzo of pasta? Ook geen enkel probleem. De universele basis van dit gerecht is stevig genoeg om heel wat ingrediënten de baas te kunnen.

PS: Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!