Maak zelf gin met rabarber
Drinks, In de keuken

Maak zelf gin met rabarber

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: ik maak zelf gin met rabarber. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik rabarbergin maak. De gin koop ik gewoon in de winkel waarna ik hem infuseer met rabarber en andere smaakmakers. Het is een belachelijk simpel proces met een altijd bevredigend resultaat. De rabarber geeft zijn smaak (en een beetje kleur) af, de gin absorbeert het en na enkele weken heb je een eigen, uniek aperitiefje waar je zeker een gin-tonic mee kan maken (of andere cocktail met rabarber, die anders smaakt dan de gin-tonics die je kent.
Ken je iemand die jarig is in juni of juli? Dan is deze zelfgemaakte gin met rabarber bovendien ook een heerlijk iets om cadeau te geven.

Dit heb je allemaal nodig:

 • 500 g rabarberstengels gespoeld en gedroogd
 • 50 g kristalsuiker of basterdsuiker
 • 700 ml gin. Dat moet zeker niet de beste of de meest kruidige zijn. Ik ging voor Gordon’s.

Smaakvariaties (Niet te gulzig, kies er één per gin. Mijn favoriet is die met aardbei. Beetje zoeter, mooiere kleur)

 1. 30 g verse gember met schil, gespoeld en gedroogd
 2. 10 peulen kardemom, fijngestampt
 3. 5 reepjes sinaasappelschil of citroenschil
 4. 300 g gepelde, gespoelde, gedroogde en in plakjes gesneden aardbeien

Hoe maak je nu zelf gin met rabarber?

Start met het steriliseren van je bokalen. Dat kan op twee manieren: steriliseren in water of steriliseren in oven.
Water: plaats de bokalen in een grote pot, giet water over de bokalen tot ze onder staan en laat minstens 15 minuten doorkoken. Laat ondersteboven drogen op een propere theedoek.

Oven: Verwarm de oven voor op 160°C. Plaats de bokalen op een rooster met de opening naar boven en laat 15 minuten staan. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Kook het deksel en de rubberen ringen niet mee en steek ook niet in de oven. Even afspoelen onder kokend water is meer dan voldoende. 

Basisrecept (lees door tot het einde wanneer je ook met smaakcombinaties werkt):

 • Snijd de bladeren en het witte deel van de rabarber en gooi weg. Was de stengels goed en droog. Snijd de dikkere rabarberstengels in de lengte nog eens door en snijd in blokjes. Snijd de dunnere stengels gewoon in blokjes. Doe deze blokjes in een gesteriliseerde bokaal.
 • Voeg de suiker en gin toe (verdeel deze gelijkmatig over de potten als je er twee of meerdere gebruikt). Sluit af met het deksel. Schud zachtjes om te combineren.
 • Laat 2-3 weken trekken op een donkere plek, schud de bokalen om de paar dagen zachtjes om alles mooi te infuseren. Zeef hierna de vaste deeltjes en en doe de geïnfuseerde gin in een schone, droge glazen fles (met etiket) om langer te bewaren.

Smaakvariaties: gember of kardemom of sinaasappel of citroen

 • Voeg de verse gember OF de kardemom OF de schil toe aan de bokaal samen met de rabarber en laat 3-5 dagen trekken (proef de gin om te zien hoe sterk de smaak is om te beslissen wanneer je de extra ingrediënten verwijdert).
 • Verwijder de gember/kardemom/schil, maar laat de rabarber erin zitten. Laat de gin de resterende 2-3 weken trekken en zeef. Vang de gin op in een fles en bewaar.

Smaakvariatie: Aardbei

 • Voeg de in plakjes gesneden aardbeien samen met de rabarber toe aan de bokaal en laat het mengsel de volle 2-3 weken trekken voordat je de alles zeeft en de gin opvangt in een mooie fles.
Maak zelf gin met rabarber

Het allermoeilijkste aan dit simpele recept is geduld. 2-3 weken wachten tot het klaar is. In afwachting van deze gin, kan ik je nog een andere cocktail met rabarber aanraden. De Rabarberol Spritz op basis van rabarbersiroop, vodka en aperol. Zeker de moeite waard!

Cocktail: Rabarberol Spritz

Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *