Maak zelf gelei van paardenbloemen
Paardenbloemen of ook wel pisbloemen genoemd zijn zwaar onderschatte bloemen die meestal als onkruid worden gezien. Volledig onterecht. Niet enkel brengen ze wat kleur in weilanden, ook hebben ze blijkbaar een heilzame werking. De naam pisbloem of passiebloem komt voort uit het feit dat ze vochtafdrijvend werken en zodoende de nieren en de gal reinigen.
Mooi meegenomen, maar het is vooral heel erg lekker.
Van Liesbeth (waarvan je haar moestuinverhalen op Instagram en Pinterest kan volgen) kreeg ik volgend recept om zelf een gelei van paardenbloemen te maken.
Paardenbloemgelei
350 Paardenbloemen
4 Sinaasappels
2 Citroenen
1,5 liter water
1 kg (gelei)suiker op 1 liter vocht
Pectine of geleisuiker
Neteldoek
- Doe de paardenbloemen in een kom. Groene steeltjes eraf, en nog even afspoelen/ voeg 1.5 liter water en het sap van de sinaasappelen en de citroenen toe. Breng even aan de kook en laat dit geheel afgedekt met een keukenhanddoek een nacht goed doortrekken.
- De volgende dag doe je het geheel in een kookpot. Laat het geheel aan de kook komen en vanaf dit moment tel je 30 minuten en laat je dit op een zacht vuurtje pruttelen.
- Na de 30 minuten giet je het geheel af door de neteldoek, laat goed uitlekken, indien de gelei wat afgekoeld is dan knijp je het laatste sap eruit.
- Meet de vloeistof af per liter. Zet 1 liter sap op het vuur en voeg het pakje pectine toe en roer even goed door. Laat het geheel aan de kook komen en voeg de suiker toe, laat 1 minuut goed doorkoken en vul dadelijk in bokaaltjes met schroefdeksel en zet ze omgekeerd. Laat minstens een nachtje afkoelen en klaar!
Ik hoor jullie al denken: “Zot, ik ga geen 350 paardenbloemen plukken!”. Geloof me, na 20 minuten heb je ze al bij elkaar. Pluk ze wel best een eindje verwijderd van de weg en was ze nog een keer voor je ze gebruikt.
Het eerste potje is al bijna leeg. Zegt genoeg zeker?
En oh ja, sorry gemeente Edegem. Ik weet dat ik aan wildpluk heb gedaan, maar jullie mogen altijd eens komen proeven.
Cheers,
R.