Lenterolletjes met oosters buikspek
Ik ga gewoon met de deur in huis vallen. Lenterolletjes doen me vrij tot zeer weinig. Vroeger op mijn werk in Brussel werd er vaak Knees to Chin besteld. Iedereen vond het een geweldige, gezonde lunch. Ik bleef vaak op mijn honger zitten. Op een of andere manier vond ik de inhoud vaak te flauw en moest er veel goed gemaakt worden met de bijbehorende saus. Ook thuis vond ik het een merde om te maken met dat plakkerige rijstpapier. De smaak die ook maar gewoon oké is, motiveerde me ook niet meteen om het op het menu te zetten.
Nu goed, smaak heb je letterlijk en figuurlijk zelf in de hand dus ben ik voor een smaakmaker gegaan waar je zelf een hoop punch in kans steken: buikspek. Alles wordt beter met buikspek. Ook deze lenterolletjes met oosters buikspek. Geef daar nog een hot honey mayo met wat aciditeit van limoen bij en je hebt een winnaar.
Dit heb je nodig voor de lenterolletjes met oosters buikspek (10-12 stuks:
- 500 gr buikspek (3 dikke sneden)
- Halve komkommer in julienne gesneden
- 3 wortels in julienne gesneden
- 2 handenvol sojascheuten
- 12 vellen rijstpapier
- 125 gr rijstvermicelli
- 40 blaadjes munt
- 4 el sojasaus
- 2 el rijstwijnazijn
- 1 tl sesamolie
- 1 el bastaardsuiker
- 5 limoenblaadjes
- 1 cm gember fijngetrapt
- 2 teentjes look, geplet
- Rijstolie
Dit heb je nodig voor de hot honey mayo:
- 4 el mayonaise
- 1 el honig
- 1 el sriracha, chili-olie, chilisaus,… (Wat je in huis hebt)
- 1 tl sesamolie
- Sap van een halve limoen
- Sesamzaadjes om af te werken.
Zo maak je het:
- Begin enkele uren of een dag op voorhand met het buikspek. Verwijder het taaie stuk vel aan de buitenkant en het kraakbeen en steek in een ziploc zak.
- Voeg de look, gember, sojasaus, sesamolie, rijstwijnazijn, bastaardsuiker en de limoenblaadjes toe. Masseer alles even goed in en leg weg in de koelkast voor een paar uur.
- Snijd alle groenten, behalve de sojascheuten, in julienne. Pluk de muntblaadjes. Leg alles mooi klaar op een plank om later te gebruiken.
- Breng water aan de kook. Doe hierin de rijstvermicelli, zet het vuur af en een deksel op de pot. Laat 4 minuten staan, roer los met een vork, giet af en spoel onder koud water.
- verhit een pan op middelhoog vuur. Doe hierin wat rijstolie. Meng ondertussen de ingrediënten voor de hot honey mayo in een kommetje. Hou enkel de sesamzaadjes apart om af te werken.
- Haal het gemarineerde vlees uit de zak (hou dit vocht bij) en dep voorzichtig wat droog. Leg in de pan en laat garen aan 1 kant. Draai om en dep wat van de marinade op het vlees. Doe dit opnieuw tot de andere kant gaar is, draai opnieuw om en bestrijk ook deze kant met de marinade. Haal uit de pan en snijd in reepjes.
- Om springrolls te maken heb je rijstvellen nodig. Week deze in (lauw) water tot ze zacht en transparant zijn. Tip: het water mag niet té warm zijn, anders worden de vellen fragiel en plakken ze harder.
- Leg het rijstvel op een vochtige houten snijplank, zo blijft het niet plakken. Geen houten snijplank in je keukenarsenaal? Een vochtige handdoek kan ook.
- Leg de vulling (wat buikspek, wortel, komkommer, sojascheuten en enkele blaadjes munt) net onder het midden van het rijstvel en zorg dat je de zijkanten vrijhoudt. Vouw de zijkanten nu naar binnen over de vulling, vouw dan het onderste lapje over de vulling en stop het er stevig onder. Rol de springroll verder op naar boven en blijf hem stevig aandrukken.
- Snijd in 2 en dien op met een mooi toefje van de hot honey mayo. Enjoy!
Verzot op de hot honey mayo? Dan kan ik je ook deze parmezaanwortels met hot honey mayo aanraden!
Ben jij al ingeschreven op mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!