In de keuken

Lemonisu

Goed, het leven is aan de durvers en liefhebbers van citroenen. Niet dat ik tiramisu niet lekker vind, ik vind het vaak nogal zwaar en ik heb er snel genoeg van. Van desserts met een zuurtje of citroen in kan ik echter blijven eten: een citroentaart met meringue, citroencake, citroensorbet,… zoet en zuur die elkaar in balans houden, zijn wel mijn ding.
Een tiramisu zonder koffie en amaretto of marsala maar met citroen en limoncello leek me dus een waardig alternatief. Zeker omdat wanneer je Amalfi citroenen gebruikt ook gewoon mooi in Italië blijft. Een lemonisu dus.

Dit heb je nodig (8 personen)

 • 4 citroenen, bio of amalficitroenen als je deze kan vinden
 • 4 eieren
 • 120 gr fijne kristalsuiker
 • 400 gr mascarpone
 • Limoncello
 • Lange vingers 250 gr
 • Potje lemon curd
 • 50 ml water

Zo maak je de lemonisu:

 1. Weeg 50 gram suiker en 50 gram citroensap af. Doe beide in een steelpannetje en laat op een zacht vuur de suiker smelten tot je een soort citroen/suikersiroop krijgt. Laat afkoelen.
 2. Weeg 70 gr kristalsuiker af. Doe de zeste van 3 citroenen bij de suiker en masseer zodat alle olie van de citroen wordt opgenomen door de suiker. Scheid 4 eieren. Doe de 4 eigelen in een kom. Doe de 4 eiwitten in een andere kom. Doe de ‘citroensuiker’ bij de 4 eigelen.
 3. Klop de eigelen tot je een ruban krijgt. Een bleek ietwat schuimig mengsel. Voeg hieraan de mascarpone en de helft van de suikersiroop toe en meng alles nog eens heel goed.
 4. Klop in de andere kom de eiwitten tot een mooie, schuimige massa. Opgelet, maak de andere klopper eerst goed schoon en zorg dat er zeker geen eigeel bij het eiwit zit. Het minste beetje vet zorgt ervoor dat het opkloppen een pak moeilijker gaat of zelfs helemaal niet lukt.
 5. Voeg nu de schuimige eiwitten heel voorzichtig toe met een spatel aan het mascarpone-eigeelmengsel. Begin met 1/3de en drapeer het heel voorzichtig onder het mengsel zodat het zeer luchtig wordt. Eens dat mooi opgenomen is, doe je nog eens 1/3de en nog eens. Probeer dit allemaal in zo weinig mogelijk spatelbewegingen te doen.
 6. Meng in een plat bakje de rest van de suikersiroop met het sap van 1 citroen en een stevige scheut limoncello.
 7. Neem een mooie schaal. Haal de lange vingers boven en dop deze eerst met de bovenkant, dan met de onderkant in het mengsel met de limoncello. Maak een eerste laag lange vingers. Spatel het luchtig mascarponemengsel hierover en spreid mooi uit. Ga voor een tweede laag ondergedompelde koekjes.
 8. Voeg nu eerst enkele lepels lemon curd toe. Heb je vrij lopende lemon curd? Drizzle deze er dan mooi over. Is de lemon curd eerder vast? Schep dan wat uit het potje en warm op. Hierdoor wordt de massa weer lopend. Laat een beetje afkoelen en drizzle over de koekjes.
 9. Eindig met een nieuwe laag van het mascarponemengsel en laat minstens 6 uur (maar liefst de hele nacht) opstijven in de koelkast. Schep een mooie portie op het bord en werk af met wat zeste van citroen. Voila, lemonisu!
Lemonisu

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *