In de keuken

Lasagne met pompoensaus

Met pompoen kan je alle richtingen uit. Van soep tot dessert. Pompoensoep met crunchy kikkererwten vind ik bijvoorbeeld geweldig. Maar je kan er ook pompoentaart, een puree of wafels mee maken. Op de CSA-boerderij zijn de butternuts net geoogst en ik wou er eens iets anders mee doen. Een soort getomateerde pompoensaus met kip en spinazie leek me wel de moeite. En boy, het was de moeite. Je bent hier wel eventjes mee bezig maar als je erop let dat je een pompoen zoals een butternut neemt dan hoef je deze alvast niet te schillen en bespaar je heel wat tijd. Deze lasagne met pompoensaus lijkt me het ideale gerechtje om klaar te maken tijdens deze druilerige herfstvakantie.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 butternut
  • 3 normale uien
  • teentjes look
  • 1 blikje tomatenpuree (80g)
  • 1 blik tomatenstukjes of passaat (400 g)
  • 250 ml kippenbouillon
  • 500 g kippengehakt
  • 500 g spinazie of snijbiet (of een mix van beide)
  • Lasagnevellen
  • 1 bol mozzarella
  • parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • Paprikapoeder
  • Oregano
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Boter

Zo maak je de lasagne met pompoensaus:

  1. verwarm de oven voor op 190°C. Maak de butternut proper en halveer in de lengte. Verwijder de steel en de pompoenpitten en snijd de pompoenhelften in schijfjes van 2cm dik. Schik op een bakpapier. Verwijder de schil van de uien en van 2 teentjes look, snijd grof en leg deze mee op het bakpapier. Besprenkel met olijfolie, zout, peper en paprikapoeder en hussel alles door mekaar. Steek in de oven en rooster alles ongeveer 25 minuten.
  2. Verwarm een pan op middelhoog vuur en laat hierin een klontje boter smelten. Bak hierin het kippengehakt rul. Laat aan de kant staan tot later.
  3. Doe in dezelfde pan een scheutje olijfolie, laat warm worden en doe hierin 1 geplet teentje look en de spinazie. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat slinken. Rasp de zeste van een halve citroen over de spinazie en druppel er enkele druppels citroensap op. Zet opzij.
  4. Doe de geroosterde pompoen, ui en look in een pot met wat olijfolie. Laat even aanstoven en roer de pompoen alvast wat kapot tot een puree. Voeg de tomatenpuree toe samen met wat paprikapoeder en laat mee aanstoven. Doe hier de tomatenblokjes en de kippenbouillon bij en laat alles 5 minuutjes sudderen. Mix alles tot een gladde maar dikke saus. Te dik? Voeg een beetje water toe.
  5. Tijd om de lasagne op te bouwen. Start met een laagje pompoensaus gevolgd door een laag lasagnevellen. Doe opnieuw een laagje pompoensaus en rasp hier wat parmezaan over. Voeg een laagje kippengehakt toe en leg hier opnieuw een laagje lasagneellen op. Doe opnieuw een laagje pompoensaus, parmezaan, kippengehakt en de spinazie. En repeat tot het gehakt op is. Eindig met wat pompoensaus en een laagje parmezaan. Leg hierop enkele schijfjes mozzarella en laat 45 minuten garen in een oven van 190°C.

Dan zou de lasagne met pompoensaus er ongeveer zo uit moeten zien.

Lasagne met pompoensaus

Ben jij al ingeschreven op mijn wekelijkse nieuwsbrief vol culinair nieuws?
Schrijf je dan hier in!

2 gedachten over “Lasagne met pompoensaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *