Lamscurry met zoete aardappel
Een curry. Daar valt veel over te zeggen. Het eerste dat ik daarover wil zeggen is het volgende: laat de potjes currypasta in de supermarkt liggen en over datum gaan. Het is geen toevoeging aan eender welke curry. Het is heel snel en makkelijk, akkoord. Qua smaak doet het echter onder. Zeker als je een goede curry zoals deze lamscurry met zoete aardappel wilt maken.
Wat ik je wel kan aanraden is om eens langs een goede Aziatische supermarkt te passeren en daar een jaarvoorraad aan bekende en minder bekende kruiden in te slaan. Zoals jullie al dan niet weten, ben ik een grote voorstander van koken uit de voorraadkast. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je een goede basis aan ingrediënten standaard in huis én een stevige basis aan kookervaring hebt, je met een minimum aan inspanning een maximum aan resultaat kan bereiken. Hoe je die voorraadkast best vult, daar schreef ik hier al eens over.
Terug naar de curry. Naast een eigen basis voor currypasta zijn er voor mij nog drie zaken belangrijk die het verschil maken tussen een curry en een ‘deze curry zou ik elke dag opnieuw kunnen eten-curry’.
- Tijd is de eerste factor. Snelle curry’s bestaan maar als je de kruiden de tijd geeft om één mooi geheel te vormen, krijg je complexiteit en een curry die bij elke hap een beetje anders smaakt en beter wordt.
- Pureren. Pureer je saus, je basis. Het is eigenlijk optioneel maar je kruiden gaan zich beter mengen en het resultaat komt in de buurt van de goede curry’s die je ook bij de Indiër kan eten. Neem hier dus ook de tijd voor.
- Goede kokosmelk. Een curry hoeft niet meteen met kokosmelk te zijn maar als je het doet, draagt het wel bij aan de smaak en consistentie van je curry. Het zorgt voor een voller mondgevoel, draagt de smaken en tempert tegelijk de eventuele hitte van pepers wat.
Na deze kleine basis is het tijd om aan de lamscurry met zoete aardappel te beginnen. Laat je niet afschrikken door het aantal en de soort ingrediënten. We houden allemaal van curry’s door het grote arsenaal aan smaken dat erin zit. Je kan het er dan ook enkel uit krijgen wanneer je het er in stopt.
Dit heb je nodig voor het vlees:
- 700 gr lamsvlees in blokjes (liefst van de bout – gooi deze zeker niet weg)
- Rijstolie
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 3 gekneusd kardemompeulen
- 1 el komijnpoeder
- 1 el korianderpoeder
- 1 el paprikapoeder
- 1 grote ui, geschild en in kwartjes
- 1 groentebouillonblokje
- Peper en zout
Dit heb je nodig voor de curry:
- Rijstolie
- 2 fijngesnipperde uien
- 2 teentjes look
- 1 cm geraspte gember
- 1 chilipeper, fijngesneden
- 2 el paprikapoeder
- 2 el currypoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 el komijnzaad
- 1 el venkelzaad
- 1 el korianderpoeder
- 200 gr tomatenblokjes uit blik
- 1 blik kokosmelk
- 2 grote zoete aardappelen, in blokjes
- 1 el gedroogd fengeriekblad
- 1 el garam masala
- Enkele el yoghurt
- Verse koriander
- 1 blikje uitgelekte kikkererwten (200 gr)
- 1 limoen
Zo maak je de lamscurry met zoete aardappel:
- Verwarm een pot genre Creuset op middelhoog vuur en voeg rijstolie toe. Kruid het vlees met peper en zout en bak langs alle kanten mooi bruin. Doe dit eventueel in 2 of 3 keer. Zorg dat je pot niet te vol ligt. Voeg alle specerijen, de ui en het bouillonblokje toe en zet het vlees onder water.
- Laat zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is. Dat duurt 20-30 minuten. Opgelet, je vlees gaat nog niet botermals zijn. Haal het vlees uit de pan, giet de bouillon door een zeef en vang op. De ui en specerijen mogen weg, die hebben hun werk gedaan.
- Maak de pan schoon. Zet opnieuw op een middelhoog vuur en voeg de gesnipperde ui toe. Laat glazig worden en voeg nu de look, gember, chilipeper en alle andere specerijen toe. Laat even mee roosteren zodat ze al hun aroma’s vrij geven.
- Voeg nu de tomatenblokjes, 100 ml koksmelk en 150 ml van de bijgehouden bouillon toe. Laat een 10-tal minuten rustig pruttelen.
- Haal alles uit de pot en doe de volledige massa in een blender en mix glad. Doe de saus terug in de pan en laat opnieuw zachtjes pruttelen. Voeg nu de lamsblokjes toe en laat mee garen.
- Indien de saus te dik is, kan je makkelijk nog meer bouillon en/of kokosmelk toevoegen. Doe na ongeveer een half uur koken de zoete aardappelen bij in de pot. Kook tot deze gaar zijn. Tijd om de curry af te werken.
- Doe de kikkererwten mee in de pot en roer ze door de massa. Roer er ook enkele eetlepels yoghurt en de garam masala door. Breng eventueel verder op smaak met zout. Bestrooi de curry nog met de gedroogde fenegriekblaadjes door ze fijn te wrijven tussen je vingers en met wat verse koriander. Drizzle er wat sap van een limoen over en klaar.
- Je kan dit zo eten of serveren met rijst, naan of parata’s.
Je kan er op het einde nog wat yoghurt over lepelen om een mooi effect aan de curry te geven. Hier op de foto zie je echter een groene saus. Dat was nog een restje van dit recept met zalm, kokos en koriander. Absoluut een aanrader om te gebruiken bovenop een curry. Zorgt voor een spicy, frisse toets.
Wil jij ook graag mijn nieuwsbrief vol culinair nieuws, tips and tricks en hotspots ontvangen?
Schrijf je dan hier in!