De Moestuin, Hapjes

Kruiden plukken en bewaren

Het wordt stilaan kouder. De meeste planten en kruiden zijn niet echt opgezet met deze frisse temperaturen en gaan dan ook langzaam maar zeker over tot een winterslaap om volledig af te sterven of om volgend jaar opnieuw volop te bloeien

Om niets van de kruiden verloren te laten gaan, kan je ze best stilaan afknippen en drogen. Zo heb je genoeg kruiden in huis om de winter door te komen. Hoe doe je dit nu?
Wel heel simpel. Je knipt wat takjes af, knoopt ze in een bundeltje bij elkaar en hang het op in een droge kamer die voldoende verlucht is. Na een week of twee-drie zal je merken dat ze volledig gedroogd zijn en dat je de blaadjes er heel simpel kan afritsen. Sommige laten zich al wat makkelijker bewerken dan andere. Zo kan je oregano makkelijk met de handen tot stof laten vergaan, terwijl je bij rozemarijn er toch nog even met het mes zal moeten doorgaan.

Heb je geen zin om twee-drie weken te wachten tot de kruiden op een natuurlijk manier zijn gedroogd, kan je ze natuurlijk ook nog even in de oven leggen op een heel lage temperatuur. Zo zijn ze na enkele uren klaar. Loop wel niet te ver weg, anders bestaat de kans dat je zwarte kruiden krijgt, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Een andere manier om kruiden te bewaren is om ze meteen te snijden en in de diepvriezer te bewaren. Bij peterselie lukt dat vrij goed, bij andere kruiden verlies je al snel heel wat smaak.
Waarschijnlijk zijn er nog een hoop manieren om kruiden te bewaren, maar dit zijn degene die ik gebruik. Moesten jullie  nog tips and tricks hebben, dan mogen jullie die altijd laten weten. Hoe meer opties, hoe beter.

Cheers,

R.