Knoflook uit je eigen moestuin
Wie mij de laatste weken heeft gevolgd op Instagram of Twitter (of fysiek) weet dat ik een enorme knoflookoogst heb. Ik stak bijna exact een jaar geleden 126 teentjes in de grond. 5 van die teentjes hebben het niet gehaald. Wat maakt dat ik dus enkele weken geleden 121 knoflookbollen kon oogsten. Want elk teentje in de grond wordt een volledig nieuwe lookbol. 22 van die bollen vonden ondertussen een nieuwe eigenaar of eindigden in de pot.
Long story short, ik heb nog 99 bollen look over.
Een luxeprobleem natuurlijk. Want de knoflook die ik heb is niet hetzelfde dan die je vindt in de supermarkt. Daar ligt meestal Chinese look die scherp smaakt en gerechten soms helemaal om zeep kan helpen. De knoflook die ik heb komt recht uit de Provence.
Echte goede knoflook zoals hij hoort te zijn en zoals je ze wel eens ziet hangen in lange strengen op de markten daar. Kijk maar eens naar die kleuren. Van zachtroos tot paars en ook bijna gouden bollen.
99 bollen dus. Al mooi gedroogd en proper gemaakt. In theorie kan ik hier minstens een half jaar mee verder voor ze slecht worden. Een groot deel gaat gewoon terug de grond in zodat ik volgend jaar een gelijkaardige oogst heb. En er zijn ook nog een aantal manieren om ze in te maken en sommige gerechten bevatten tot 40! tenen look.
Zo zie je maar, een groot deel geraak ik wel kwijt. Maar 99 bollen? Een teentje of 1000? Nee, alles op krijgen lukt nooit.
Daarom ga ik ook een deel verkopen/ weggeven.
Maar dit wel met de bedoeling om de teentjes te planten, niet om de knoflook te gebruiken in de keuken. Dus wie een tuin heeft, aan de slag wilt met heerlijke Franse knoflook, geef even een seintje. De rest van de teentjes gaan mee in de zadenpakketjes als extraatje.
Vanaf begin oktober ben ik er weer met mijn zadenpakketjes, wie dan een bestelling plaatst, krijgt er dus wat knoflook gratis bij om te planten!
Is dat moeilijk hoor ik u denken? Nee. Een makkie.
Zelf knoflook kweken:
Knoflook heeft vele goede eigenschappen en mag dan ook in geen enkele moestuin ontbreken.
In tegenstelling tot de meeste andere groenten plant je deze teentjes in het najaar aan. De beste plantperiode is september – oktober, maar ook in april kan het nog. Toch is het beter dit nu al te doen. Extra tijd en een winter zorgen ervoor dat je mooiere, grotere bollen krijgt.
De knoflookteentjes zou je kunnen halen van de bollen die je in de supermarkt koopt, maar deze wortelen meestal slecht. Je maakt meer kans op gezond en stevig plantgoed door uw aankoop te doen van afzonderlijke teentjes bij de zaadhandel. Deze zijn groot en vlezig. Gebruik bij voorkeur de grootste teentjes.
Plant de knoflookteentjes ongeveer 5 cm diep uit met een tussenafstand van 15 cm. In de loop van het eindejaar zullen de teentjes goed wortelen waarbij ze zichzelf uit de grond kunnen duwen. Dan kun je ze best aanaarden (bedekken onder zand).
Standplaats en bemesting:
Net als bij uien houden de knoflookplanten van een zonnige standplaats in een goed waterdoorlatende bodem die niet al te zwaar bemest is. Knoflook houdt zeker niet van verse mest.
Bij een stevige winter kun je de kleine plantjes best afdekken met een vliesdoek. Voor de rest vraagt het kweken van knoflook weinig verzorging. Moest het toch lang droog blijven, geef je best wat water bij. In het voorjaar groeien de planten uit tot stevige planten die ca. 50 cm hoog worden.
Knoflook oogsten:
Knoflook die in het najaar werd geplant kun je dan in juli – augustus oogsten. Oogst als test één bol en als de teentjes los zitten, dan mag u de overige planten eveneens oogsten. Zitten de teentjes vast, wacht dan een weekje en doe de test opnieuw.
Makkelijk toch?
Look uit je eigen moestuin bewaard trouwens ook langer en smaakt beter. Echt.
Twijfel dus maar niet langer en maak in je tuin plek voor een bolletje of 10.
Online kun je trouwens nog meer speciale soorten vinden. Zo heb ik hier olifantenlook met tenen zo groot als een halve bol.
Enjoy!
Robby