Hapje, In de keuken

Kerstige knolselder

Kerst staat voor de deur. Uiteraard word je rond de oren geslagen door magazines en foodbloggers met zalmtartaartjes, kroketjes, ovenhapjes en in het slechtste geval met foie gras. Buiten dat laatste allemaal lekker en must-haves op een feesttafel, maar niet bijster origineel.
Zo rond de feestdagen duik ik al eens vaker de keuken in. Er is wat meer tijd, de koude houdt me toch binnen en er zijn veel ingrediënten op een hoogtepunt. Het ideale moment om voor wat meer verrassende zaken op de feesttafel te zorgen. Neem nu knolselder. Deze vind je zonder enige twijfel op dit moment in de supermarkt. Ideaal om kerstige pureetjes van te maken of een feestelijk soepje. Maar wat je niet in de supermarkt vindt, zijn knolselders die eruit zien als een veggie octopus die met je wilt vechten.

Daarvoor heb je al een moestuin of een kleine boer nodig. Deze groenten zijn te lelijk om in de winkel te leggen en wat zou je überhaupt met de wortels doen? Wel wat dacht je van ze frituren en ze serveren met een pittige yoghurt-mayodip?

Ingrediënten:

1 lelijke knolselder
3 el yoghurt
3 el mayonaise
1 el sriracha
Citroen
Zonnebloemolie

Snij de wortels van de knolselder. Maak ze zorgvuldig schoon met een sponsje.  Warm ondertussen een klein potje zonnebloemolie op waar de wortels mooi inpassen.
Test even of het heet genoeg is met één wortel. Als je olie meteen begint te bruisen zodra je de wortel erin steken kun je verder aan de slag. Gaar de wortels steeds in kleine hoeveelheden. Zo koelt de olie niet te snel af en krijg je de wortels krokant.
Meng voor de dip de mayonaise, yoghurt, sriracha en het sap van een kwart citroen.

Wanneer de wortels bruin en een beetje krokant zijn haal je ze uit de olie. Laat even uitlekken op een stukje keukenpapier en kruid meteen met fleur de sel en rasp er wat verse citroenschil over.
Serveer de wortels samen met de dip.